Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vroeger gingen we met de tram op reis vanuit Helmond. Ja, echt!

Door Marleen Smits 11 augustus 2019

Vier treinstations in Helmond. Dat is nog eens een luxe! Dat hadden we vroeger natuurlijk niet, maar wist je dat er ooit ook een tram door de stad reed? 

Route

Al in 1880 waren er plannen voor de aanleg van een trambaan in de regio Deurne-Asten-Helmond. Het karretje moest van Asten naar Someren gaan rijden en dan via de Zuid-Willemsvaart naar Helmond. Jarenlange vergaderingen brachten geen schot in de zaak, totdat de Eindhovense Tramweg-Maatschappij ‘De Meierij’ zich er in 1903 mee ging bemoeien.

Het werd inderdaad een lijn tussen Asten en Helmond, maar wel met een omweg via Ommel en Vlierden. In Helmond, aan de ‘Mierloscheweg’, kon je dan overstappen op trams richting Den Bosch en Eindhoven. De eerste rit werd gemaakt op 23 mei 1906 en vanaf toen reed de tram zes keer per dag op en neer.

Tekst loopt door onder de foto

trambaan-helmond-005
De tram kwam langs de ‘Hoogere Burgerschool’ aan de Steenweg. Foto: Heemkundekring Helmont

Ongeluk

Ook al was het verkeer in die tijd niet zo chaotisch als nu, een ongeluk zit in een klein hoekje. We lezen over het eerste ongeluk met de tram op Deurne Wiki. Twee boeren met paard en wagen kwamen vanuit het centrum van Helmond en wilden even een stop maken bij herberg Gijsbers. Op dat moment kwam de tram voorbij, die het paard en de kar een duw gaf. Gelukkig had het dier geen verwondingen en een van de boeren kwam er vanaf met een gescheurde jas. Nog een grappig weetje: het artikel werd destijds gepubliceerd onder ‘Vlierdens nieuws’ in de krant, maar bij nader onderzoek bleek dat de herberg op Helmonds grondgebied stond.

Tekst loopt door onder de foto

trambaan-helmond
Hier reed de tram vroeger ook. Foto: Heemkundekring Helmont

Gesloten

Superlang heeft de tramlijn niet bestaan – nog geen dertig jaar. In 1933 fuseerde de trammaatschappij met de busdienst BBA. Nog twee jaar lang reed de tram dagelijks op en neer en daar kwam in 1935 een einde aan. Reizigers gingen voortaan met de bus en goederen moesten in vrachtwagens. Later werd de trambaan opengebroken en er is nu dus niks meer van te zien.

Lees ook:

Nastrium Helmond

9 x de oudste gemeentelijke monumenten in Helmond

Wist je dat er ruim tweehonderd gemeentelijke monumenten in Helmond zijn? Het zijn panden die cultuu...
super-de-boer-helmond-google

7+ bij deze Helmondse supermarkten deed je vroeger boodschappen

Ken je Super de Boer nog? C1000? De Gruyter misschien? Supermarkten komen en supermarkten gaan, ook ...
Markt 2009 003

Weet je nog? 7 x de Markt een decennium geleden

Weet je nog hoe Helmond er tien jaar geleden uitzag? Dankzij Google Maps kun je teruggaan in de tijd...

Meer over

Toen in Helmond

adv.