5 x genieten van ons dialect met de familie Klokgieters uit Helmond [Deel 2]

Door Marleen Smits 16 december 2018

Ken jij ze nog? De familie Klokgieters? Nee, we hebben het niet over een échte familie. Deze Klokgieters waren fictief, nep, puur voor de fun. Ze woonden in ’t Haagje en het gezin van Harrie en zijn vrouw had de leukste verhalen te vertellen in Helmonds dialect. Al eerder lieten we je genieten van vijf hoorspellen en nu schotelen we nog eens vijf video’s voor.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

In de grotten

Tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer (natuurlijk niet de echte) nodigt de familie Klokgieters uit voor een bezoek aan de druipsteengrotten in Limburg. Harrie en zijn vrouw zijn behoorlijk onder de indruk: “Wèh skon!” Respect voor de grotten hebben ze niet echt. Als Chriet ze waarschuwt dat ze hun fatsoen moeten houden, reageert Marie: “Dè kan men niks verrekke.” Daarna wordt het helemaal mooi als meneer Klokgieters moet plassen.

Plaatje aanvragen

Mevrouw Klokgieters zit achter de microfoon en luisteraars mogen een plaatje aanvragen. Iemand belt om een liedje van de Zangeres Zonder Naam aan te vragen voor haar overleden man. Dan komt het gesprek op haar nieuwe man van de luisteraar. Zó nieuw, ‘ut kartje zit er nog oan’.

Bij de Wibra

Problemen voor mevrouw Klokgieters: haar onderbroek past niet meer. Daarom gaat ze terug naar de Wibra. “Ik heb hier vurige week unne boks gekocht”, vertelt ze de medewerkster. Als Marie dan ook nog aanbiedt om de onderbroek even aan te trekken, haalt de verkoopster toch maar de chef erbij. Later heeft de manager nog een bijzonder advies over het schoonmaken van de onderbroek: “Laat uw man even met zijn nagels wat eruit krassen voordat u ‘m in het water zet.”

Harrie op de mert

Herrie in de tent. Harries vrouw draagt hem op om naar de markt te gaan. Daar denkt meneer Klokgieters heel anders over: hij wil veel liever naar ’t café. Dat doet hij dan ook en vertelt aan de caféhouder: “Die verrekte fluit het me weggestuurd noar de mert, moar ik ga ze gelijk opzuipe.” Gelukkig loopt het toch nog goed af. Of misschien niet helemaal…

Poepen

Oh jeej, Marie heeft last van diarree. En dat terwijl ze niet thuis is. Ze zoekt een mooi poepplekje: onder een brug. “Brugwachter, droati diejen brug ins omlèg, ik ben an de skeiterij!” Zo, ‘de knaal’ is weer wat bijgevuld. Het leukste is misschien nog wel dat je de mensen achter de schermen af en toe hoort lachen.

Lees ook:

3e-haagstraat-helmond

5 x genieten van het Helmonds dialect met de familie Klokgieters

Ken jij ze nog? De familie Klokgieters? Nee, we hebben het niet over een échte familie. Deze Klokgie...
markt-helmond-van-bovenaf

Leut! 13 x de leukste woorden en zinnen in het Helmonds dialect

In Helmond hebben we zo onze eigen – soms subtiele, vaak hilarische – manier om dingen te zeggen. Wi...
kubuswoning-helmond-002

13 x de leukste woorden in het Helmonds dialect [deel 2]

In Helmond hebben we zo onze eigen – soms subtiele, vaak hilarische – manier om dingen te zeggen. Al...
<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.