Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom dit plantje slecht is voor de natuur en de huizen in Helmond

Door Marleen Smits 6 juni 2020

Misschien heb je dit plantje al gespot. Het gaat om de Fallopia japonica, oftewel de Japanse duizendknoop. Op zich mooi om naar te kijken, toch? Je zou niet meteen denken dat dit plantje risico’s met zich meebrengt. Toch is dat zo. Wij leggen het je haarfijn uit.

De gemeente Helmond plaatste onlangs een bijzondere oproep: “Help mee de Japanse duizendknoop in Helmond tegen te gaan.” Wow, klinkt heftig. Waarom is de gemeente deze plant liever kwijt dan rijk?

Snelgroeiend

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit – je raadt het al – Japan, maar groeit inmiddels eigenlijk overal. Droge of natte grond, voedselrijk of juist voedselarm, in veengebieden of op zand of klei: het maakt hem allemaal niet zoveel uit. Een andere bijzonderheid van de plant is de grote groeikracht. En daar schuilt het risico. Omdat de duizendknoop zo snel groeit, verdringt hij andere planten.

Tekst loopt door onder de foto

fallopia-japonica-844620_1920
Foto: Wikimedia / Pixabay

Schade aan woningen

“De wortels groeien overal doorheen en kunnen schade veroorzaken aan woningen, opritten, wegen en natuur”, waarschuwt de gemeente. Ai, dat wil je niet… een simpel plantje die zorgt voor scheuren en barsten in de muren en wegen klinkt behoorlijk akelig. De gemeente roept iedereen op om alert te zijn op deze plantensoort.

Japanse duizendknoop gespot

Oké, maar wat moet je dan doen als je zo’n plant ziet? Je kunt bellen met 14 0492 als het gaat om een locatie op gemeentegrond. Online een melding doen kan ook. Staat de plant op grond van bijvoorbeeld de provincie of het waterschap? Dan geeft de gemeente de melding door aan de eigenaar.

In je eigen tuin

Groeit de duizendknoop onverhoopt in je tuin, dan is er een aantal tips. Het is belangrijk dat je alle wortels en wortelresten weghaalt. Dat betekent: de grond afgraven. De wortels groeien vooral in de bovenste dertig centimeter van de grondlaag. Graaf daarom voor de zekerheid nog eens dertig centimeter dieper. Verwijder vervolgens alle wortels uit de ‘besmette’ grond. “In alle gevallen geldt: gooi bladeren en wortels altijd bij het restafval en nooit op een composthoop of in een groene bak. Via het restafval wordt de plant verbrand en is er geen kans op verspreiding”, schrijft de gemeente in een folder over de bestrijding.

Voorkom verspreiding

Op de website Bestrijding Duizendknoop staat veel informatie. Zo is het advies: check eerst de grond op de duizendknoop voordat je gaat maaien. “Via maaimachines kunnen stukjes duizendknoop meegenomen worden naar andere locaties. Om dit te voorkomen, dienen machines schoongemaakt te worden na maaiwerkzaamheden”, is het advies. Het bekende spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt hier zeker.

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan proberen wij een antwoord voor je te vinden.

Lees ook:

Lambertuskerk Helmond

Mysterie: waarom is het cijfer 4 op de klok van de Lambertuskerk verkeerd geschreven?

Soms loop je tegen dingen aan die al jáááren hetzelfde zijn en waarvan je nú pas ziet dat het 'niet ...
kasteel-helmond

Helmonds mysterie: deze mensen woonden ooit in het kasteel

Wij Helmonders zijn er maar wat trots op: ons mooie kasteel. Er zijn immers maar weinig gemeentes wa...
Deelfietsen Helmond

Helmonds mysterie: zo zit het met deze ‘deelfietsen’

Misschien heb je ze al gespot in Helmond: sinds een tijdje staan deze zwarte fietsen op verschillend...

Meer over

Mysteries

adv.