Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: waarom Stiphout een bedevaartsoord was

Door Marleen Smits 23 mei 2020

Misschien heb je het weleens gehoord: Stiphout was ooit een heus bedevaartsoord. Dat heeft te maken met wat men het Mirakel van Stiphout noemde. Hoe zit dat precies? Wij zochten het uit.

Om het antwoord te achterhalen, moeten we heel wat eeuwen terug in de tijd. Naar 1342, om precies te zijn. In dat jaar trok een flinke onweersbui over Stiphout. “Het ging zo erg tekeer dat de bliksem insloeg in de kerk van Stiphout. Het godshuis stond onmiddellijk in lichterlaaie en pastoor Hocaerts stond machteloos”, schrijft Geschiedenis Helmond, een website die wordt bijgehouden door het Regionaal Historisch Centrum.

Vlammen weken uiteen

Volgens de overlevering ging een boer uit het dorp, Jan Baloys, de Sint Trudo-kerk binnen om het Heilig Sacrament (een kelk met hosties) te redden. “Toen Jan de kerk binnenkwam weken de vlammen uiteen alsof hij Mozes was. Ongedeerd bracht hij het Heilig Sacrament naar de pastoor. Toen Jan thuis kwam was zijn land op wonderbaarlijke wijze omgeploegd”, lezen we op Geschiedenis Helmond. Alsof je een spannend heldenverhaal leest!

Genezingen

Het omgeploegde land van boer Jan was niet de enige opmerkelijke gebeurtenis. Mensen die hadden gebeden tot het Sacrement van Stiphout, waren plotseling genezen van allerlei ziektes. “Vrij snel na de wonderbaarlijke gebeurtenissen werd een tweetal meisjes, nadat zij tot het Sacrament van Stiphout hadden gebeden, genezen. Het oudste meisje genas van de pest en het jongste van ‘langdurige koortsen’, maar later volgden ook genezingen van andere kwalen”, schrijft Meertens Instituut. Doofheid, kreupelheid en blindheid: het verdween volgens de verhalen als sneeuw voor de zon.

Bezeten door de duivel

Aan het eind van de 16ᵉ eeuw was Jan van Roy pastoor van stiphout. Hij liet de verhalen van drie Stiphoutenaren opschrijven. Volgens hen waren er toen al driehonderd tot vierhonderd ‘bezetenen’ naar het dorp gekomen om zich te laten verlossen van de duivel. Pastoor Jan beschreef zelf hoe zo’n duiveluitdrijving werkte: tegen zonsondergang werden de ‘patiënten’ drie keer om de kerk geleid, waarna ze wijwater moesten drinken. Daarna moesten ze naar bed en boete doen. Verbeterde de situatie niet na negen dagen en nachten? Dan werd de periode verlengd. Al die tijd waakten vier personen, onder leiding van de pastoor, over de bezetenen.

Bedevaarten

Na 1648 werden er geen officiële bedevaarten meer georganiseerd naar Stiphout. Voor zover bekend, bleven tot in de 18ᵉ eeuw bedevaartgangers naar het dorp komen.

Bronnen: Geschiedenis Helmond / Meertens Instituut

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan proberen wij een antwoord voor je te vinden.

Lees ook:

kasteel-helmond

Helmonds mysterie: deze mensen woonden ooit in het kasteel

Wij Helmonders zijn er maar wat trots op: ons mooie kasteel. Er zijn immers maar weinig gemeentes wa...
Deelfietsen Helmond

Helmonds mysterie: zo zit het met deze ‘deelfietsen’

Misschien heb je ze al gespot in Helmond: sinds een tijdje staan deze zwarte fietsen op verschillend...
St._Joris_met_de_draak,_Hortensiapark,_Helmond

Helmonds mysterie: wat dit beeld te maken heeft met WOII in Helmond

Een man met een speer in zijn handen en een draak bij zijn voeten. Je hebt dit beeld misschien welee...

adv.