Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

Door Marleen Smits 21 juli 2019

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans dat je die harige beestjes al lang in verschillende eikenbomen in Helmond hebt gespot. Maar zoals dat gaat bij rupsen, zal de processierups zich verpoppen tot een vlinder. Wij zochten uit hoe de eikenprocessievlinder eruitziet.

De laatste jaren lijkt de overlast door de processierups toe te nemen. Vanaf 1990 wordt het beestje ‘steeds algemener’ in Nederland, lezen we op Wikipedia. In Helmond is de rups waarschijnlijk al veel langer in de natuur te vinden. Al in 1824 werd een factuur uitgeschreven voor de bestrijding van een ‘soortgelijk’ beestje.

Overlast

Begin juli waren al meer dan duizend meldingen over de rups binnengekomen bij de gemeente Helmond. Dat zijn er heel veel, zeker als je bedenkt dat er vorig jaar (in het héle seizoen) 550 mensen een melding deden van de processierups. We kunnen dus best zeggen dat we in Helmond te maken hebben met een heuse rupsenplaag.

Vervellen

Oké, terug naar het beestje zelf. Een rups eet en groeit. Omdat het vel niet meegroeit, vervelt een vlinderlarve zo’n zes keer. En vooral bij de laatste drie vervellingen is er bij de processierups sprake van die akelige brandharen. Als je hiermee in aanraking komt, is er grote kans op jeuk en bultjes. Dat zijn trouwens niet de lange witte haren die je ziet, maar duizenden minuscule zwarte haartjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Nachtvlinder

In juli verpopt de processierups zich in de Helmondse bomen, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Maar hoe ziet die vlinder eruit? Bij een vlinder denk je al snel aan prachtige kleuren. Maar nee, verwacht van deze rups geen exotisch, kleurrijk exemplaar dat zo uit een vlindertuin lijkt weg te fladderen. De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder.

Tekst loopt door onder de foto

Vlinder eikenprocessierups - Flickr Ben Sale
Foto: Flickr / Ben Sale

Veroorzaakt de eikenprocessievlinder jeuk?

In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit natuurlijk wél onder de haren en de vlinders kunnen die vanuit daar verspreiden. Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog jaren jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact.

Eitjes

Om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. Drie keer raden wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt…

Lees ook:

6 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Helmond

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Die har...

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Helmond

Je hebt ze vast al gespot: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de ei...
Boom processierups nest

Wow: 200 jaar geleden waren er al eikenprocessierupsen in Helmond

We doken voor onze rubriek 'Toen In' weer eens in de archieven. Daar vonden we een opmerkelijk beric...

adv.