Mysterie: dit is de langste straatnaam van Helmond

Bartholomeus van der Helststraat
Foto: Google

Straatnamen: we kunnen er wat van in Helmond. Soms lang, soms kort. Van sommige namen krijg je spontaan dyslexie (denk aan Dircxken van Meghenstraat). We zochten even uit: welke straatnaam in onze stad kost je een pen aan inkt als je een kaartje schrijft?

We zijn even in de straatnaamboeken gedoken. Dan blijkt dat we behoorlijk wat namen hebben met ontiegelijk veel letters. Maar liefst vier straten hebben 27 leestekens: Wethouder van Deutekomplein, Maarten van Heemskerkstraat, Elisabeth van Den Boschlaan en Adriana van Den Dyckestraat.

Het kan gekker

Als je dacht dat die namen al lang zijn: het kan langer. Wat dacht je van de Pastoor van de Spijkerstraat, Johanna van Vlaanderenstraat, Herberga van Bronckhorstlaan, Barbara van Ravenschotstraat? Deze straatnamen zijn 28 tekens. En nee, dan zijn we er nog niet. De Pastoor van Massenhovenstraat (29 tekens) en Kardinaal van Enckevoirtstraat (30 tekens) zijn langer. En nóg zijn we niet bij de allerlangste.

Heeeeeel lang

Het verlossende antwoord: de Bartholomeus van der Helststraat. Om deze straatnaam te typen, moet je je vingers maar liefst 32 keer op je toetsenbord laten landen (inclusief spaties dus). Voor de duidelijkheid: de eerder genoemde straatnamen werden ook geteld inclusief spaties.

Tekst loopt door onder de foto >

bartholomeus-van-der-helststraat
Foto: printscreen Google Streetview

Bartholomeus van der Helst

Wie was deze Bartholomeus eigenlijk? Hij was een Nederlandse kunstschilder die leefde van 1613 tot 1670. Precies in de Gouden Eeuw dus. Hij was een toonaangevende portretschilder van de Amsterdamse elite, lezen we op Wikipedia. In Amsterdam zijn meerdere straten naar hem vernoemd: het Van der Helstplein, de Eerste van der Helststraat en de Tweede van der Helststraat. Waarom we in Helmond ook een straat hebben ter ere van de schilder? Dat is helaas niet bekend.

Langste van Nederland

De langste straatnaam van Nederland is de Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen. Holy moly! En dan zijn de titels niet eens uitgeschreven, laat staan een voornaam. In Tilburg vind je de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg. Tja, als onze burgemeesters ook nog eens baron, ingenieur, meester, dominee, pastoor en doctor zouden zijn, dan hadden we in Helmond wellicht een record te pakken.

En de kortste straatnaam van Helmond?

Straatnamen met twee of drie letters hebben we niet ontdekt in Helmond. Twee straatnamen delen de titel ‘kortste straatnaam van Helmond’. Dat zijn Harz en Amer. Een kleine disclaimer: De Loop, De Rijt, Het Hool en De Wiel hebben officieel een lidwoord en zijn daarom te lang voor de kortste.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie opgelost! Hiervoor dienen die roosters voor deuren in Helmond”

Mysterie opgelost! Hiervoor dienen die roosters voor deuren in Helmond

Ga naar “Mysterie: wat is die witte aanslag op de muren in Helmond”

Mysterie: wat is die witte aanslag op de muren in Helmond

Ga naar “Mysterie opgelost: zo lang is het Helmondse wegennetwerk”

Mysterie opgelost: zo lang is het Helmondse wegennetwerk

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022