Helmonds mysterie: dit is waarom het beeldje ‘Fotografe’ nog niet terug is in het Ketsegangske

Door Marleen Smits 16 februari 2019

Herinner je het je nog? Een tijdje geleden – eind december, om precies te zijn – werd het beeld ‘Fotografe’ weggehaald uit het Ketsegangske. Gelukkig werd het in ieder geval wél snel teruggevonden. Toch staat de ‘Fotografe’ nog niet terug op haar sokkel en wij vragen ons af hoe dat komt.

Het voetstuk voor de winkel van juwelier Rob Koenraads is nog altijd leeg. Vlak voor kerst verdween het beeld opeens uit het mooie steegje in de binnenstad, maar na twee dagen was het weer terecht. Op een steenworp afstand werd het gevonden, op een binnenplaats. Hoe het daar terechtkwam, blijft een groot raadsel. Het lijkt ons sterk dat iemand eigenhandig het beeld verplaatste, want het bronzen kunstwerk is ontzettend zwaar. Hoe dan ook: na de vondst werd de ‘Fotografe’ door de eerlijke vinder overhandigd aan de eigenaar: de vastgoedfamilie Verspaget.

Gaten boren

We bellen even met de familie en spreken zoon Mark. Hij legt ons uit hoe het zit: “Voorheen was het beeld vastgezet met epoxy, maar blijkbaar zit het dan niet stevig genoeg om vandalen tegen te houden. Daarom hebben we besloten om gaten te boren in de sokkel en onderin het beeld zelf. We hopen dat die bevestiging genoeg is eventuele dieven ervan te weerhouden om het beeld opnieuw weg te halen.”

Wanneer komt het terug?

Het beeld is dus momenteel in veilige handen. Toch duurt het al best lang: inmiddels is de ‘Fotografe’ al ruim anderhalve maand ‘onzichtbaar’ voor kunstliefhebbers. Zo’n lege sokkel ziet er best treurig uit, dus wanneer komt het terug? Mark: “Het maken van die gaten en het opnieuw bevestigen van het beeld, is best een specialistische klus. Dat is niet zo één, twee, drie gedaan. Wanneer het weer op de vertrouwde plek staat, kunnen we nu nog niet zeggen.”

Kunstroof in het Ketsegangske

We stappen ook even binnen bij juwelier Koenraads. Rob weer iets meer over het Ketsegangske en vertelt: “Het is niet de eerste keer dat kunst verdwijnt uit het Ketsegangske. Dit beeldje van de ‘Fotografe’ is vaker weggehaald en ook het bustebeeld verderop, voor de lenzenwinkel, was ooit weg omdat het van de sokkel was getrapt.”

Gelukkig kunnen we nu nog steeds genieten van alle mooie beelden in het steegje. Nog een tip van ons: kijk ook eens naar boven, wanneer je door het Ketsegangske loopt. Boven op één van de daken zie je namelijk ook beeldjes!

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Klok Piet Blomplein Helmond (1)

Helmonds mysterie: het idee achter deze bijzondere klok op het Piet Blomplein

Regelmatig zien we bijzondere dingen in de stad. Een opmerkelijk beeldje, vreemde straatnamen of, in...
Vreemde beelden Helmond 003

11 x de vreemdste beelden die je gewoon in Helmond kan bekijken

Je loopt vast weleens door de stad, maar kijk je dan ook naar de kunst? Er staan een heleboel beelde...
ketsegangske

Helmonds mysterie: waar komt de naam Ketsegangske vandaan?

Het Ketsegangske is misschien wel het schattigste straatje van Helmond. De bomen hebben in de zomer ...

Meer over

Mysteries

adv.