Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: wie verzint die teksten op dit kunstwerk?

Door Marleen Smits 5 mei 2018

De raarste teksten komen er voorbij. Wat dacht je van ‘In Helmond spugen we niet op straat’? Je vermaakt je prima door alleen al te kijken naar het kunstwerk HELLO Future bij het Centraal Station. Wie verzint die teksten nou eigenlijk?

Om daarachter te komen bellen we even met één van de makers, Inge Riebeek. Samen met haar man Martin werkte ze aan het bijzondere bouwwerk. In juni 2014 werd het onthuld, tijdens de officiële opening van het verbouwde station.

Inge legt uit waar die teksten vandaan komen: “Eigenlijk heel simpel. Iedereen mag zinnetjes naar ons sturen en dat doen natuurlijk vooral de Helmonders zelf.” Vaak gaat het om een stukje van een lied, of een tekst over Helmond.

Niet á la minute

Nog steeds sturen mensen regels in, maar die worden niet meteen getoond op het kunstwerk. “Nee, zo makkelijk gaat dat niet. Wij kunnen namelijk niet in dat programma, dat moet de gemeente regelen. Wij krijgen die zinnen, zetten ze in een document en sturen dat verder naar de gemeente. Vervolgens moet een programmeur de teksten in het systeem zetten.”

Inge en Martin krijgen weleens de vraag of een evenementenorganisatie ook iets op HELLO Future kan laten zien. “Iemand wilde zelfs ooit een Ambert alert erop zetten.” Dan is het vette pech, want dat gaat niet. De makers kunnen namelijk niet ‘inbreken’ zodra bijvoorbeeld een evenement is afgelopen.

Verversen

De quotes die nu te zien zijn, staan er al een hele tijd op. “Zonde”, zegt Inge. “We hebben zoveel leuke teksten liggen die er makkelijk op kunnen, maar helaas zijn wij daarin ook afhankelijk van de gemeente. Zij moeten eigenlijk weer eens alle zinnen verversen.”

Zinnetjes insturen kan nog steeds! Heb je inspiratie en wil je ook dat jouw tekst (ooit) op HELLO Future komt? Stuur Inge dan een mail via [email protected]

Heb jij nog een Helmonds mysterie? Je mag ons tippen en dan zoeken we het voor je uit! Mail naar [email protected].

Lees ook deze mysteries:

Station Brandevoort

Helmonds mysterie: waarom hebben we vier treinstations?

Een treinstation op steenworp afstand is natuurlijk hartstikke handig. Helmond is koploper als het g...
kat-in-een-pot

Helmonds mysterie: Waar komt de naam Kattenmeppers nou echt vandaan?

Het verhaal kennen we allemaal. Wij Helmonders hadden vroeger geen cent te makken en zouden vanwege ...
Straatbeeld

Helmonds mysterie: Wat doen deze mannetjes hier op het dak?

Hoe vaak loop jij door het Ketsegangske, in het centrum van de stad? En kijk je dan ook wel eens naa...

Meer over

Mysteries

adv.