Treinvakantie! 7 x buitenlandse bestemmingen met als opstappunt station Helmond
Zin in een stedentrip? Je kunt natuurlijk het vliegtuig pakken, maar ook met de trein reis je vanaf Helmond naar…
Wie is er niet een keer in de trein gestapt op station Helmond? Het is zo vanzelfsprekend om de trein te nemen naar Eindhoven, maar hoe lang is Helmond eigenlijk al aangesloten op het Nederlandse spoornetwerk?
De hit ‘Per Spoor’ (Kedeng Kedeng) van Guus Meeuwis kom dan misschien uit een ver verleden, de Nederlandse Spoorwegen gaan nog veel verder terug. Een korte geschiedenis!
De eerste spoorlijn in Nederland wordt aangelegd door de in 1837 opgerichte Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij (HIJSM). De lijn loopt van Amsterdam via Halfweg naar Haarlem, tussen de Haarlemmermeer en het IJmeer door. De lijn wordt geopend op 20 september 1839 en de eerste treinen worden getrokken door de locomotieven Arend en Snelheid. Zij leggen het traject, met zo’n 40 kilometer per uur, in een half uur af. Nu duurt het vijftien minuten om met de intercity tussen Amsterdam en Haarlem te rijden.
Fast forward naar 1866. In dat jaar vertrok de eerste trein van station Helmond. Het station in het centrum van onze stad was onderdeel van een langer traject: staatslijn E tussen Eindhoven en Venlo. In 1986 opende het tweede station in Helmond: station Helmond Brouwhuis. Daarna volgde station Helmond ’t Hout in 1992 en in 2007 werd station Helmond Brandevoort in gebruik genomen.
Dat was dus een ritje de geschiedenis in, maar hoe staan de spoorwegen er nu voor? Even in sneltreinvaart wat cijfers over het spoorwegnetwerk in Nederland in het jaar 2021:
(Bron: jaarverslag ProRail)
In onze gids
Populaire rubrieken