Helmonds mysterie: zoveel kinderen zijn er in onze stad ingeënt

Door Marleen Smits 13 april 2019

Ai, niet fijn, een spuit in je arm! En vooral bij kinderen is het altijd zo’n zielig gezicht. Het aantal kinderen dat is ingeënt tegen de bof, rodehond en de mazelen (de BMR-prik) is in een aantal Nederlandse steden de afgelopen jaren gedaald. Hoe zit dat eigenlijk in Helmond?

In 2018 heeft 94,2 procent van alle tweejarigen in Helmond de BMR-prik gehad, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er behoorlijk wat! Toch nog te weinig volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De norm ligt eigenlijk op 95 procent en dat is nodig om de zogenaamde ‘groepsimmuniteit’ voor mazelen te garanderen. Wat dat is? Hoe meer mensen zijn ingeënt, hoe minder vaak de ziekte voorkomt. Daardoor is iedereen beschermd, ook wanneer bijvoorbeeld de vaccinatie bij een kind niet goed werkt.

Inentingen in Helmond

We zitten in Helmond dus best dicht tegen die norm aan. Hieronder kun je precies zien hoeveel tweejarigen in Helmond in 2018 zijn gevaccineerd met prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma:

 • BMR-prik
  In Helmond heeft 94,2 procent van alle tweejarigen heeft in 2018 een prik gehad tegen de bof, rodehond en de mazelen. Kinderen van 14 maanden oud krijgen deze inenting.
 • DKRP
  Deze vaccinatie beschermt tegen vier infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio. De inenting wordt gegeven aan kinderen van zes tot negen weken oud. In onze stad is 93,7 procent van de tweejarigen ingeënt tegen deze ziektes.
 • Hepatitis B
  Van alle tweejarigen heeft 93,3 procent deze prik gekregen.
 • HiB
  Deze vaccinatie beschermt kinderen tegen de HiB-bacterie. Kinderen worden gevaccineerd vanaf zes weken oud en de vaccinaties worden herhaald bij drie, vier en elf maanden. 94,5 procent van alle tweejarigen in Helmond heeft deze vaccinatie gehad.
 • Meningokokken
  Kinderen van veertien maanden oud krijgen een vaccinatie tegen de meningokokken C-bacterie. Van alle tweejarigen is 94,1 procent ingeënt.
 • Pneumokokken
  Dit vaccin wordt drie keer gegeven. De eerste krijgen kinderen als ze zes tot negen weken oud zijn. Wanneer ze vier maanden oud zijn is de tweede vaccinatie en bij elf maanden de laatste. In Helmond zijn 94 tweejarigen hier tegen ingeënt.

Dalende trend

Landelijk gezien daalt het aantal kinderen dat is ingeënt tegen verschillende ziektes. In Helmond is dat niet anders, zien we in de cijfers. In 2010 was 98,1 procent van de kinderen gevaccineerd voor DKTP, 98,7 procent voor de HiB-bacterie, 97,4 procent voor pneumokokken, 98,7 procent voor BMR en 98,3 procent voor meningokokken. De gegevens over Hepatitis B zijn pas sinds 2015 beschikbaar en in dat jaar was 95,9% van de Helmondse kinderen ingeënt tegen deze ziekte.

Niet verplicht

Op dit moment zijn ouders niet verplicht om hun kinderen te laten inenten. Zo staat op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: “Omdat vaccineren voor de meeste ouders vanzelfsprekend is, is er geen verplichting om te vaccineren in Nederland. Het is vrijwillig.”

Lees ook:

Elkerliek Helmond ziekenhuis

Op deze plek staat het Elkerliek in de Ziekenhuis Top 100

Hoe goed worden we eigenlijk verzorgd in het Elkerliek Ziekenhuis? Algemeen Dagblad zocht het uit me...

Zoveel Helmonders voelen zich ongezond

Als iemand aan je vraagt of je denkt dat je gezond bent, wat zou je dan zeggen? Het CBS onderzocht h...
Kinderen bijstandsgezin Helmond

Zoveel Helmondse kinderen groeien op in een bijstandsgezin

Het liefst hebben we allemaal een spaarrekening waar je U tegen zegt en genoeg geld om leuke dingen ...

adv.