Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: zoveel inwoners komen er iedere maand bij in onze gemeente

Door Marleen Smits 10 augustus 2019

Heb je enige idee hoeveel Helmonders er zijn? Doe eens een gokje voordat je verder leest. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt nauwkeurig alle inwoneraantallen per gemeente in Nederland bij. Wij doken in die cijfers om te zien hoe hard Helmond groeit.

17 jaar geleden

In de gegevens van het CBS kunnen we terugbladeren naar 2002. Helmond telde in dat jaar om precies te zijn 84.233 inwoners. In dat jaar werden 1.244 baby’s geboren en gingen 606 mensen in onze stad dood.

En nu?

En hoe zit dat tegenwoordig? De meest recente cijfers zijn van juni 2019. Aan het einde van die maand waren er 91.965 Helmonders. Dat zijn er dus bijna tienduizend meer dan 17 jaar geleden. Wauw, dat gaat snel! Snappen we wel: onze stad is heel gezellig. Hier wil je toch gewoon wonen?!

Minder baby’s

Wat opvalt is dat in onze gemeente steeds minder baby’s geboren worden, terwijl meer mensen overlijden. Wat verklaart die stijging in het inwoneraantal dan? Ook dat is te verklaren dankzij de gegevens. Het aantal inwoners stijgt namelijk steeds minder hard. We tellen alle verhuizingen, geboren baby’s en overleden mensen en kijken onderaan de streep. In 2002 steeg het inwoneraantal met 1.380, terwijl die stijging vorig jaar nog maar 621 was.

In de afgelopen 17 jaar ging het inwoneraantal slechts één keer omlaag. Dat was in 2005, toen daalde het aantal Helmonders met 147. Nog niet echt schokkend natuurlijk, maar hoe komt dat dan? Relatief veel mensen vertrokken uit Helmond en juist weinig mensen vestigden zich in de gemeente.

Per maand

We gooien alle cijfers van de afgelopen jaren op een grote hoop. Als we van 2002 tot en met 2018 rekenen, zijn er sindsdien gemiddeld 42,5 Helmonders per maand bij gekomen. Dit jaar is dat een stuk hoger: gemiddeld krijgt Helmond er iedere maand 73,5 inwoners bij. Nog even en de stad bereikt de magische grens van 100.000!

Tekst loopt door onder de grafiek

Andere interessante feitjes

Bij het CBS vonden we nog meer interessante weetjes over onze gemeente. Wist je bijvoorbeeld dat hier meer mannen dan vrouwen wonen? Dat is best opvallend, want in heel Nederland wonen juist meer vrouwen.

Wat we verder hebben ontdekt: de meeste Helmonders zitten in de leeftijdcategorie 45 tot 50 jaar. Dat waren er vorig jaar om precies te zijn 7.707. Ook woont in onze gemeente een aantal hoogbejaarden: 58 mensen zijn 95 jaar of ouder. En hoe het met de kleintjes zit? In totaal behoren 4.657 Helmonders tot de categorie 0 tot 5 jaar.

Heb jij ook een Helmonds mysterie? Vraag jij je af: wat is dit, waarom staat dit hier of wat betekent dit? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Helmondse mysteries video

Oproep: welk Helmonds mysterie kunnen we nog oplossen?

Elke week lossen we een Helmonds mysterie op. Dingen die ons opvallen of vragen oproept. Waarom hebb...
Lucas Gassel

Helmonds mysterie: wie was Lucas Gassel eigenlijk?

Lucas Gassel: onze stad staat volgend jaar in het teken van deze man. Maar weet je eigenlijk wel wie...
Pomp kanaal (1)

Helmonds mysterie: waar dit blauwe ding ooit voor werd gebruikt

Je hebt 'm vast wel eens gezien: dit blauwe object aan de Kanaaldijk N.W. vlak bij het kasteel. Het ...

Meer over

Mysteries

adv.