Helmonds mysterie: zo zit het met ballonnen oplaten in onze stad

Door Marleen Smits 23 maart 2019

Het is zo’n leuk gezicht: ballonnen oplaten tijdens een feestje, bruiloft of jubileum. Maar mag dat eigenlijk wel in Helmond? Of het schadelijk is voor het milieu, daar zijn de meningen over verdeeld. Een groot deel van de gemeenten in Nederland heeft een verbod ingevoerd. Hoe zit dat met Helmond? Wij zochten het voor je uit.

Stichting Noordzee onderzocht welke gemeenten een verbod hebben ingevoerd én welke gemeenten daar mee bezig zijn. “Vaak belanden de ballonnen in zee, waar dieren het rubber aanzien voor voedsel en vogels verstrikt kunnen raken in de plastic sierlinten aan de ballonnen”, meldde de stichting. Als vissen, vogels of andere dieren de ballonresten binnenkrijgen, kunnen ze hier aan dood gaan. En ja, ook aan de ballonnen die zogenaamd biologisch afbreekbaar zijn.

Ballonnen oplaten in Helmond

Maar nu de prangende vraag: mag je in Helmond ballonnen oplaten? Het antwoord ligt wat ingewikkelder dan gewoon simpel ‘ja’ of ‘nee’. In onze stad geldt een ontmoedigingsbeleid. Dit betekent dat het niet verboden is om ballonnen op te laten, maar dat de gemeente het niet aanmoedigt. Dus: denk even twee keer na voordat jij ballonnen oplaat in onze mooie stad.

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Bij de buren

We kijken ook even naar onze buurgemeenten en dan zien we iets opvallends. Alleen in Geldrop-Mierlo weten we iets over ballonoplatingen: daar is een verbod. Van alle andere omliggende dorpen is geen beleid bekend.

Steeds vaker een verbod

Op steeds meer plekken geldt een verbod op het oplaten van ballonnen. In het afgelopen jaar stelden zes gemeentes in Noord-Brabant zo’n verbod in. Inmiddels mag je geen ballonnen oplaten in 8 van de 65 Brabantse gemeentes. Volgens Stichting De Noordzee mocht je vorig jaar in 5% van de Nederlandse steden ballonnen niet de lucht inlaten en is dat inmiddels alweer opgelopen tot 17%. Het zou dus zomaar kunnen dat Helmond ook ooit een verbod krijgt.

Alternatieven

Wil je toch per se je feestje afsluiten door iets bijzonders te doen? Dan kun je dus maar beter geen ballonnen oplaten. En trouwens: een wensballon oplaten is géén goed alternatief. Dieren kunnen die voorwerpen namelijk aanzien voor voedsel en daardoor gewond raken. Er zijn gelukkig wel genoeg andere en betere alternatieven. Geef je gasten bijvoorbeeld allemaal een potje bellenblaas, of laat een heleboel vliegers de lucht in. Dat ziet er ongetwijfeld net zo indrukwekkend uit. Op de website van Die Ballon Gaat Niet Op staan nog meer ideeën.

Lees ook:

Gevonden voorwerpen

Dit moet je weten over verloren en gevonden voorwerpen in Helmond

Oh jee, heb je je mobiel in het bushokje laten liggen, ben je je sleutels kwijt of ben je onderweg j...
Langgevelboerderij

9 x de oudste Rijksmonumenten in Helmond

Wist je dat er 74 Helmondse Rijksmonumenten zijn? Dat zijn niet alleen gebouwen, maar ook objecten a...
Kasteel Helmond

Houdoe en bedankt: zoveel Helmonders verlieten in 2018 onze stad

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar toch kiezen er elk jaar weer een hoop mensen voor...

adv.