Helmonds mysterie: wie was doctor Knippenberg eigenlijk?

Door Marleen Smits 23 september 2018

Misschien volgt je kind er lessen of zat je er zelf ooit op school. Hoe dan ook: iedere Helmonder is bekend het met Dr.-Knippenbergcollege. Maar heb je je weleens afgevraagd waar die naam vandaan komt? Waarschijnlijk had je zelf al uitgevogeld dat er dus ooit een doctor Knippenberg was, maar wie was die man (of vrouw) nou eigenlijk?

De middelbare school bestaat al meer dan vijftig jaar: in 1966 werd het opgericht. Meestal worden gebouwen, straten of organisaties vernoemd naar een persoon na het overlijden. Dit is ook hier het geval. Doctor Knippenberg stierf in december 1964.

Amsterdam

Herman Hubert werd op 12 september 1879 geboren in het Limburgse land. In Maastricht om precies te zijn. Hij volgde het gymnasium en verhuisde daarna naar Amsterdam voor een studie letterkunde. Tijdens de opleiding vond Herman Hubert ook nog tijd om zelf les te geven op scholen in Hilversum en Amsterdam.

In 1916 richtte hij een school op in Waalwijk, samen met een voormalige studievriend. De naam van de vriend leeft nog altijd voort in die school: het Dr. Mollercollege. Later, rond 1918, ging Herman Hubert aan de slag bij de Rooms katholieke Hoogere Burgerschool in Helmond.

Prestaties

De leraar schopte het daarna tot rector van het Carolus Borremeus College, iets dat hij 26 jaar lang deed. En dat was niet de enige prestatie van Herman Hubert. “Vanwege zijn verdiensten voor de stad Helmond kreeg hij de gouden legpenning van de stad. Herman Knippenberg was niet alleen rector van een aantal middelbare scholen in Brabant, hij was ook docent aan de Leergangen in Tilburg en verder schreef hij talloze artikelen die in vele bladen werden gepubliceerd”, lezen we op de website van het Dr.-Knippenbergcollege. De rector was een ster in het lesgeven op een leuke manier. Daardoor vonden de leerlingen de lessen – en de lesstof – interessant.

Op 17 december 1964 overleed Herman Hermanus Knippenberg in Helmond. Twee jaar later werd de nieuwe school met zijn naam geopend.

Bekende leerlingen

Nog een leuk weetje over het Dr.-Knippenbergcollege. Wist je dat de school best wat bekende Nederlanders heeft voortgebracht? Onder andere journaliste Jojanneke van den Berge (EenVandaag), acteur Jorrit Ruijs (Flikken Maastricht, Van God Los) en cabaretier Leon van der Zanden gingen er naar school.

Zit je ook al tijden met een Helmonds mysterie? Is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Je mag ons altijd tippen, dan gaan wij voor jou op zoek naar het antwoord! Mail naar [email protected].

Lees ook:

gedicht-jacques-vriens-hotel-st-lambert

Helmonds mysterie: het verhaal achter de tekst van Jacques Vriens bij hotel St. Lambert

Het groene bord aan het pand van hotel St. Lambert is bijna niet te missen. We lezen een paar zinnet...
helmondselaan-huisnummers

Helmonds mysterie: de verdwenen huisnummers in de Helmondslaan

Wij fietsen regelmatig door de stad en dan valt ons vaak iets bijzonders op. Dit keer viel ons oog -...
kat-in-een-pot

Helmonds mysterie: Waar komt de naam Kattenmeppers nou echt vandaan?

Het verhaal kennen we allemaal. Wij Helmonders hadden vroeger geen cent te makken en zouden vanwege ...

Meer over

Mysteries

adv.