Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: wat er is gebeurd met het beeldje ‘Winkelende dames’

Door Marleen Smits 17 augustus 2019

Krijg nou wat! Het beeldje ‘Winkelende dames’ in de Speelhuisboulevard, naast cafetaria ’t Huukske, is opeens verdwenen. Nu is er niets meer van over: zelfs de sokkel is weg. Hoe kan dat? Wat is er gebeurd? En belangrijker nog: komt het ooit weer terug?

Het blijkt niet te gaan om een routinerestauratie, zoals wel vaker voorkomt. Een inwoner van de Markt stuurde ons de volgende foto, waaruit blijkt wat er precies is gebeurd:

Beeldje winkelende dames 001

Boem is ho

Ai, dat ziet er niet al te best uit. Een vrachtwagen reed op dinsdagochtend 13 augustus door het centrum, waarschijnlijk om spullen af te leveren. De inzender van de foto zag precies wat er gebeurde: “De vrachtwagen reed per ongeluk tegen het beeld aan. De chauffeur is nog wel uitgestapt om te kijken wat er was, maar daarna zag ik hem bellend wegrijden.”

Schade

Aan de foto te zien, werd de sokkel flink beschadigd: die ligt helemaal aan stukken. Met het beeld zelf lijkt niet zoveel mis te zijn. “Het zag er in eerste instantie niet kapot uit, maar ik heb niet echt goed gekeken”, zegt de getuige.

Melding

We doen navraag bij de gemeente over het beeldje. “De veroorzaker van de schade heeft zich keurig gemeld. Daarna is het beeld en de restanten van de sokkel door de gemeente opgehaald. Het beeld is opgeslagen op de gemeentewerf. De precieze schade is nog niet bekend. De afhandeling van de schade is nu in handen van de verzekering”, meldt een woordvoerder. Het is niet duidelijk óf, wanneer en waar het beeldje terugkomt.

Niet de eerste keer

Tsja, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker vrachtwagenchauffeurs die door het centrum rijden, moeten goed opletten voor alle beeldjes, boompjes en verhogingen. Dit keer ging het dus mis. Dit was trouwens niet de eerste keer dat een beeld werd aangereden. In december 2017 was het ook raak. Toen ging het om ‘Profiel’, het hoge beeld van een gezicht bij de kiosk op de Markt. De trucker zag het beeld over het hoofd, waarna het van de sokkel donderde en doormidden brak. De kunstenaar herstelde het kunstwerk. Dat is niet mogelijk in het geval van de ‘Winkelende dames’ want de maker van dat beeld, Gerard Brouwer, is in 2017 overleden.

Zit je ook al tijden met een Helmonds mysterie? Is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Je mag ons tippen en dan gaan wij voor jou op zoek naar het antwoord! Mail naar [email protected] of stuur ons een berichtje via Facebook.

Lees ook:

Haven Helmond

Helmonds mysterie: zoveel inwoners komen er iedere maand bij in onze gemeente

Heb je enige idee hoeveel Helmonders er zijn? Doe eens een gokje voordat je verder leest. Het Centra...
Lucas Gassel

Helmonds mysterie: wie was Lucas Gassel eigenlijk?

Lucas Gassel: onze stad staat volgend jaar in het teken van deze man. Maar weet je eigenlijk wel wie...
Pomp kanaal (1)

Helmonds mysterie: waar dit blauwe ding ooit voor werd gebruikt

Je hebt 'm vast wel eens gezien: dit blauwe object aan de Kanaaldijk N.W. vlak bij het kasteel. Het ...

adv.