Helmonds mysterie: wanneer glasvezel in jouw wijk komt
We hebben al heel wat mysteries opgelost: hoeveel leegstand er is in de stad, waarom er geen McDonald’s in het centrum zit en wat het nut is van de rode kasteeltjes op wegwijzers. Dit keer zoeken we uit hoe het zit met het open glasvezelnetwerk in Helmond. Want hoe staat het ervoor, en wanneer kun jij glasvezel verwachten in je wijk?
Om te beginnen: wat is nou eigenlijk zo open aan het ‘open glasvezelnetwerk’? De gemeente geeft deze uitleg: “Een open glasvezelnetwerk betekent dat alle providers via het netwerk hun diensten mogen aanbieden.” Het gaat daarbij dus niet alleen om internet, maar ook om televisie en telefonie. In de praktijk betekent glasvezel simpelweg dat je supersnel internet hebt. Skypen met je liefje of een filmpje kijken op YouTube doe je dan zonder haperingen én in hoge kwaliteit.
Graafwerkzaamheden
Misschien ben je allang aangesloten op het glasvezelnetwerk. In Brouwhuis en de Rijpelberg lagen in 2012 al aansluitingen voor supersnel internet. In later kwam ook Stiphout bij het netwerk. Momenteel wordt gewerkt in de wijken Helmond-Noord (tot en met maart) en Warande (tot en met januari). Bekijk de postcodecheck van Glasvezel Helmond om te zien hoe de planning is bij jouw huis. En ook Dierdonk komt aan de beurt: daar starten de graafwerkzaamheden in december en in maart moet alles klaar zijn.
Planning
De gemeente Helmond wil dat alle wijken eind 2021 aangesloten zijn op glasvezel. Ja, dat duurt dus nog wel eventjes. Na Helmond-Noord, Warande en Dierdonk komt glasvezel als eerst naar Mierlo-Hout. Daar start de aanleg naar verwachting in april.
Andere wijken
Woon je in een andere wijk? Dan moet je nog wat langer geduld hebben. Een exacte planning is er jammer genoeg nog niet. De gemeente houdt voorlopig vast aan deze opzet:
- Helmond-West: najaar 2020
- Helmond-Oost: voorjaar 2021
- Binnenstad: zomer 2021
- Industriegebied Zuid: zomer 2021
Bewoners worden vanzelf geïnformeerd wanneer de aanleg van de kabels (en dus de graafwerkzaamheden) start. De postcodecheck is voorlopig alleen beschikbaar voor inwoners van Helmond-Noord en Warande.
Kosten
Wil je graag een aansluiting op het snelle internet? De kans bestaat dat je dan eenmalig aansluitkosten moet betalen. Meestal gaat het om €198,-. “Als inwoners besluiten om niet deel te nemen, wordt de kabel wel in de stoep gelegd, maar niet binnengebracht in de woning”, zegt de gemeente. Een abonnement kun je afsluiten bij verschillende aanbieders: Breedband Helmond, Plinq, Fiber en Trined. Op de website van Glasvezel Helmond staat een keuzehulp.
Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!
Lees ook:
Meer uit deze categorie
adv.