Helmonds mysterie: waarom verkleden we ons tijdens carnaval?

Door Marleen Smits 9 februari 2019

Lachen, drinken, hossen, feesten, gek doen, het hoort allemaal bij carnaval. En natuurlijk: verkleden! Als je niet verkleed bent, dan hoor je er niet écht bij tijdens dit volksfeest. Al doe je maar een boerenkiel om, een oud clownspak aan of hijs je je in een lekker warme pyjama met badjas: verkleden hoort erbij. Waarom doen we dat nu eigenlijk?

Je verkleden is niet iets wat je alleen doet tijdens carnaval. Het is al zo oud als de weg naar Rome (letterlijk) en we doen het bij veel meer gelegenheden. Kijk maar eens naar buiten tijdens Koningsdag of loop door de straten tijdens Halloween!

Feest van Saturnus

We gaan je niet lastig vallen met allerlei lange, oude geschiedenisverhalen van de Romeinen, de Egyptenaren en de Grieken. Toch komen we er niet helemaal onderuit, want deze mannen deden al duizenden jaren geleden aan verkleedpartijtjes. Zo wisselden de Romeinse slaven en heren van rol tijdens het feest van Saturnus en deden de Germanen een masker op om boze geesten te verjagen. Het verkleden, het anders voordoen dan je bent, is dus zeker niet iets van de laatste tijd.

Beroemde figuren

Carnaval wordt in de meeste Europese landen gevierd vanaf de 19e eeuw. En dat feest van toen lijkt best veel op carnaval zoals we het nu kennen. Compleet met kostuums en optochten, bedoelen we dan. Destijds gingen de feestgangers verkleed als beroemde of historische figuren. Dat is tegenwoordig nog steeds zo, al is het ook prima als je een ‘simpel’ piratenpak of een onesie aantrekt.

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Even losgaan

Waarom doen we dat nu nog steeds? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen motivatie om verkleed te gaan. Toch heeft het allemaal te maken met de oorsprong van het carnavalsfeest. Uiteindelijk draait het om één ding: nog een keer helemaal losgaan voordat de vastenperiode begint. En hoe kun je dat nu beter doen dan door in de huid van een personage te kruipen?

Vastentijd

Er zullen nog maar weinig carnavalsvierders over zijn die ook daadwerkelijk vasten na het volksfeest, maar de traditie van het verkleden is gebleven. Wil je helemaal volgens de regels carnaval vieren? Dan begin je op aswoensdag aan de vastentijd. Deze periode duurt 46 dagen. De bedoeling is dat je maximaal vier eetmomenten per dag hebt en alleen maar gezonde dingen eet. Je mag dan dus bijvoorbeeld geen koffie, frisdrank, snoep, suiker en snacks. De zondagen tellen niet mee.

Wil je nog iets anders laten ontrafelen? Laat het ons weten en wie weet zie je jouw mysterie terug op indebuurt Helmond.

Heb jij nog geen outfit? Check dan even dit artikel:

Carnavalskleding passen Helmond

[VIDEO] Deze carnavalspekskes kun je nu al scoren in Helmond

Carnaval 2019: het lijkt nog ver weg, maar het komt stiekem al snel dichterbij. Daar hoort natuurlij...

Lees ook:

De Knallers carnavalsband Helmond

Carnavalsband De Knallers: ‘We gaan door zolang het leuk blijft’

Bij de mannen van De Knallers zit carnaval in het bloed. De Helmondse band bracht vrijdag een gloedn...
Carnaval Helmond 2019

Dit is er te doen tijdens carnaval Helmond 2019

Ben jij al klaar voor carnaval 2019? Ga jij carnaval vieren in Keiebijtersstad of Kattegat? 😉 Wij he...

adv.