Helmonds mysterie: waarom hebben we vier treinstations?

Door Marleen Smits 28 april 2018

Een treinstation op steenworp afstand is natuurlijk hartstikke handig. Helmond is koploper als het gaat om stations. We hebben er de meeste van alle Brabantse steden. In Tilburger zijn er drie en Eindhoven heeft er twee, net als Den Bosch en Breda. Superfijn, dat je binnen no time vanuit elke uithoek in Helmond in de trein zit, maar hoe komt dat nou eigenlijk?

ProRail kan er helaas niks over vertellen. Wie de aanvragen voor de Helmondse stations deed en wanneer de stations zijn geopend, werd niet achterhaald bij de spoorbeheerder. Wel geeft ProRail aan dat het initiatief voor een nieuw station vaak vanuit een gemeentebestuur komt, of omdat veel buurtbewoners er behoefte aan hebben. Daarna bekijkt ProRail of er wel een geschikte plek is voor een nieuw station en de NS onderzoekt of het past in de dienstregeling.

Goed, voor zover de achtergrond. Nu willen we wel eens weten hoe het zit in Helmond. De gemeente weet meer over het wanneer en vooral waarom.

Centraal Station

Het allereerste station van Helmond was, hoe kan het ook anders, het Centraal Station. In 1866 was het helemaal klaar voor gebruik, bijna dertig jaar nadat het eerste treinstation van Nederland werd gebouwd. Nog steeds is dit het station waar de intercity stopt. Op 5 juni 2015 was de heropening na een flinke verbouwing. Toen is ook het kunstwerk dat op het Stationsplein staat onthuld.

Brouwhuis

Ruim honderd jaar later, op 1 juni 1986, werd station Brouwhuis in gebruik genomen. Het gemeentebestuur was in die tijd veel bezig onder het mom van ‘Helmond Groeistad’. De omliggende wijken Rijpelberg en Brouwhuis waren toen al zo erg in ontwikkeling, dat de gemeente besloot dat er een nieuw station moest komen.

‘t Hout

Hoppa, de gemeente liet er geen gras over groeien. In 1992 werd station ‘t Hout uit de grond gestampt. Dit is besloten omdat er behoefte aan was vanuit de buurtbewoners. Vanaf toen was het ook voor mensen uit Stiphout en Mierlo-Hout makkelijker om met de trein te reizen.

Brandevoort

Het jongste station in Helmond. In juni 2007 was de bouw helemaal klaar, maar toen was het al een tijdje in gebruik. In de wijk Brandevoort werd toen veel gebouwd en de eerste huizen stonden inmiddels een paar jaar overeind. Daarom was er behoefte aan nog een extra treinstation in de gemeente.

Heb jij nog een Helmonds mysterie? Je mag ons tippen en dan zoeken we het voor je uit! Mail naar [email protected].

Lees ook deze mysteries:

kat-in-een-pot

Helmonds mysterie: Waar komt de naam Kattenmeppers nou echt vandaan?

Het verhaal kennen we allemaal. Wij Helmonders hadden vroeger geen cent te makken en zouden vanwege ...
Straatbeeld

Helmonds mysterie: Wat doen deze mannetjes hier op het dak?

Hoe vaak loop jij door het Ketsegangske, in het centrum van de stad? En kijk je dan ook wel eens naa...

Meer over

Mysteries

adv.