Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: waarom die linten in de bomen aan de Markt hangen

Door Marleen Smits 19 oktober 2019

We lossen iedere week een Helmonds mysterie op. Wat er op de plek van meubelzaak Dirks komt, wat het nut is van de palen bij Berkendonk of wat het verhaal is achter het wapen van Helmond. Dit keer zoeken we uit waarom er linten in de bomen aan de Markt hangen.

Misschien was het je al opgevallen. Wanneer je door het winkelstraatje van de Markt naar het Piet Blomplein loopt, zie je ze hangen. Gele, witte, groene en rode linten wapperen in de wind. Een hartstikke vrolijk gezicht natuurlijk, maar waarom hangen ze daar eigenlijk?

Helmondse variant van de umbrellastreet

De repen stof bungelen al een paar maanden aan de takken. Jeanette Hendriks van de winkel Tiendas Diferentes hing ze daar op, samen met andere ondernemers in het straatje. Ze legt uit: “Je ziet toch weleens in het buitenland van die straatjes waar superveel paraplu’s hangen? Dit is zo’n beetje de Helmondse variant daarop. Ik zelf kwam op het idee in Groningen, want daar hangen grote linten boven de winkelstraten. Daar word ik altijd vrolijk van als ik het zie.”

Kennedymars

Vlak voor het weekend van 6 en 7 juli gingen de ondernemers aan de slag om de linten te bevestigen. Jeanette: “Dat was net voor de Kennedymars. De lopers kwamen hier door de straat en ik wilde de boel wat opfleuren. Normaal gesproken is dit zo’n donker steegje en daar moest verandering in komen, vond ik. De Kennedymars was daarvoor het uitgelezen moment.”

Milieuvriendelijk?

Linten in een boom, is dat niet schadelijk? “Nee hoor, we hebben de repen heel bewust niet te strak geknoopt. Op die manier kan de boom gewoon blijven groeien. Het is wel een grappig gezicht, want door die losse knopen ‘wandelen’ de linten over de takken.”

Het doel

Behalve het brengen van kleur, had Jeanette nog een ander doel met de linten: herkenbaarheid. “Mensen lopen heel makkelijk deze straat voorbij wanneer ze over de Markt wandelen. Dat is heel jammer, want hier zitten óók winkels. De linten moeten ervoor zorgen dat ze nieuwsgierig worden naar het straatje. Volgens mij lukt dat aardig: je ziet de stofrepen al van een afstandje ‘dansen in de wind’ en dat trekt de aandacht.”

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Stadskantoor Helmond

Mysterie opgelost: zoveel verdienen de burgemeester en wethouders van Helmond

Burgemeester Elly Blanksma en alle wethouders van Helmond kunnen straks met een blij(er) gezicht naa...
Bombardement Mierlo-Hout

Helmonds mysterie: de reden achter het bombardement in Mierlo-Hout tijdens WOII

Bij een bombardement op Mierlo-Hout in mei 1940 vielen vier doden: Sjef Spoormakers, Frans van de Ki...
Huis met de Luts (1)

Helmonds Mysterie: wat is er gebeurd met de vijzel van het Huis met de Luts?

De Helmondse stadsgids Jan van Bussel zit al jarenlang met een prangende vraag. "Waar is de vijzel m...

Meer over

Mysteries

adv.