Helmonds mysterie: dit is waarom de stoffen van Vlisco zo populair zijn in Afrika

susans-wax-004
Stoffen van Vlisco. Foto: indebuurt

Vlisco is de grootste textielfabriek van Helmond. Hier in Nederland worden de stoffen maar bar weinig gebruikt. De wax-dessins zijn zó populair in Afrika, dat het zelfs cultuurgoed genoemd wordt. Hoe dat zo is gekomen? Wij zochten het uit.

Vlisco bestaat al sinds 1846 en is daarmee Nederlands oudste stoffenfabriek. Niet altijd produceerden ze voor de Afrikaanse markt. De gebloemde stoffen en de exotische dessins hebben ook nog gewoon bij de Bijenkorf gelegen. Pieter Fentener van Vlissingen is de oprichter van het merk. Het heette toen Van Vlissingen & Co. Snap je? Vlis-Co!

Een omweg naar Afrika

De stoffen kwamen eigenlijk door toeval in Afrika terecht. Het begon met de export naar Nederlands-Indië waar Afrikaanse soldaten werden ingezet voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Toen zij weer naar huis gingen (Ghana) namen ze de stoffen mee. De dames thuis waren er helemaal weg van! Tegelijkertijd gingen lokale producenten in Nederlands-Indië de concurrentie aan met Vlisco. Ze werden ook nog eens beschermd door de regering. Het was dus interessanter voor Vlisco om zich op de West-Afrikaanse markt te richten en dat deden ze dan ook volledig vanaf 1998.

Tekst loopt door onder de foto

0107437 Vlisco Helmond
Foto: Fotoarchief RHCe // Jozef van den Broek

Een rok, een top en een hoofddoek

Afrikaanse vrouwen maken van de stoffen meestal zelf een outfit door het in drie delen te knippen. Een rok, een top en een hoofddoek of draagdoek voor een baby. En er zijn ook vrouwen die jurken laten maken van de lappen stof die altijd 5,5 meter zijn. De marktvrouwen verzonnen namen bij de prints en wisten de populariteit van bepaalde stoffen te beïnvloeden, lazen we in dit artikel van de Volkskrant. Zo was er een stof met een tasje erop: het leek op een tasje van Michelle Obama. Sinds de naam veranderd werd naar ‘Le Sac de Michelle Obama’ was de stof niet aan te slepen!

Vertel het met je outfit

De in Helmond ontworpen dessins zijn niet alleen gewoon mooi of een kwestie van smaak. Ze worden in Afrika ook gebruikt om iets mee te zeggen. Zo is er het ABC-Dessin waarmee de dames laten zien dat ze trots zijn op hun opleiding of kennis. Er is ook een dessin met twee vogels die de kooi uitvliegen. Hiermee zegt een vrouw tegen haar man: “Ik denk dat je een scharrel hebt, en als je er niet mee ophoudt, vlieg ik ook mijn kooitje uit!” Toch best handig, als je niet van lastige gesprekken houdt!

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie: is het regenboogpad een ‘echt’ zebrapad?”

Mysterie: is het regenboogpad een ‘echt’ zebrapad?

Regenboogpad Helmond Veestraatbrug
Ga naar “Mysterie opgelost: daarom is Helmond niet de hoofdstad van Brabant”

Mysterie opgelost: daarom is Helmond niet de hoofdstad van Brabant

Ga naar “Sloot, singel, kanaal of rivier: dit zijn de verschillen tussen de Helmondse waterwegen”

Sloot, singel, kanaal of rivier: dit zijn de verschillen tussen de Helmondse waterwegen

kanaal helmond

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

  • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022