Helmonds mysterie: honden mogen niet in de binnenstad komen en zo streng is de controle

Door Marleen Smits 6 april 2019

Een dagje lekker shoppen in de binnenstad van Helmond? Goed idee, maar laat vooral je hond thuis. Het winkelgebied is namelijk verboden terrein voor viervoeters. Maar waarom is dat zo? En hoe streng is de controle?

First things first: hoe zit het überhaupt met honden uitlaten? In Helmond mag dat op speciaal aangewezen loslaatterreinen, uitlaatstroken, in de gemeentelijke bossen en buiten de bebouwde kom.  Welke locaties dat precies zijn, check je op de Hondenkaart. In sommige gevallen ben je verplicht om de poep op te ruimen en en je hond aan de riem te houden.

In de binnenstad

Op de Hondenkaart zien we een groot rood gebied. Grofweg is dat het deel van de binnenstad tussen de Kasteel-Traverse, de Noord- en Zuid-Koninginnewal, de Havenweg en de Kasteellaan. Waarom is dat eigenlijk?

Tekst loopt door onder de foto

Hondenkaart Helmond
Een deel van de Hondenkaart. Foto: gemeente Helmond

Decennialang

Het verbod voor honden in de binnenstad geldt al tientallen jaren. Waarom? Op die vraag heeft de gemeente geen antwoord. Wel zegt een woordvoerder: “Enkele keren is onderzocht of het verbod afgeschaft kan worden. Er is echter onvoldoende draagvlak voor afschaffing.” Veel mensen staan dus achter het gebiedsverbod.

Wonen in het gebied

Woon je aan de Veestraat of de Markt en heb je een hondenvriendje? Dan is de regel misschien niet zo handig. Je moet natuurlijk wel gewoon je viervoeter kunnen uitlaten. Vanaf je woning naar het dichtstbijzijnde uitlaatveldje is nog wel een stukje lopen, dus dan moet je een oplossing vinden. Fikkie optillen en pas buiten het gebied weer neerzetten? Nee, dat is nu ook weer niet nodig. “Mensen die in gebied wonen mogen met de hond van en naar de woning. Indien ze aangehouden worden, moeten ze kunnen aantonen dat ze in het centrum wonen”, zegt de woordvoerder van de gemeente. Misschien voortaan altijd maar een brief meenemen waar je adres opstaat?

Controle en boetes

Oké, je kunt dus in theorie worden aangehouden als je er met je hond loopt. En ja, dat gebeurt ook daadwerkelijk, blijkt uit cijfers van 2018. In dat jaar moesten 33 mensen even uitleggen waarom Fikkie in het gebied liep. Het boetebedrag is niet misselijk: je betaalt maar liefst €140,- als je deze regel aan je laars lapt. Oef!

Zit je ook al tijden met een Helmonds mysterie? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Je mag ons tippen en dan zoeken we het voor je uit! Mail naar [email protected].

Check ook:

Afschaffing hondenbelasting: zo zit het in Helmond

Steeds meer gemeenten schaffen de verplichte belasting voor honden af. In 2019 zijn er maar liefst d...
Ballon oplaten Helmond

Helmonds mysterie: zo zit het met ballonnen oplaten in onze stad

Het is zo’n leuk gezicht: ballonnen oplaten tijdens een feestje, bruiloft of jubileum. Maar mag dat ...
watertoren-helmond

Helmonds mysterie: dit is de functie van de watertoren

Voor onze rubriek 'Helmonds mysterie' duiken we iedere week in raadsels uit de stad. Of het nu gaat ...

adv.