Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: hoeveel leegstand is er nou écht in onze stad?

Door Marleen van Amstel-Smits 30 november 2019

Winkels komen en gaan, dat is niks nieuws. Ook in Helmond. Gelukkig openen er regelmatig nieuwe zaken, maar toch blijft de winkelleegstand hoog in onze stad. Weet je eigenlijk hoeveel panden ook écht leegstaan? Wij zochten het uit.

Ruim 2,5 miljoen vierkante meter aan winkelvloer en meer dan drie miljoen vierkante meter aan kantoorruimte staat leeg in Nederland. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die de cijfers afgelopen week bekendmaakte. Het blijkt te gaan om ongeveer ruim 6% van het totaal aantal winkel- en kantoorruimte. Dat lijkt misschien heel veel, maar het valt mee als je het vergelijkt met de jaren daarvoor. In 2018 was het 8%, in 2017 ging het om 8,6% en een jaar eerder was het nog 9,8%. Er is dus steeds minder leegstand. Een goed teken, toch?!

Leegstand in Helmond

We duiken in de lokale cijfers van het CBS. En eerlijk is eerlijk: in Helmond is de leegstand gemiddeld gezien hoger dan in de rest van het land. Het gaat om 11% van het winkeloppervlakte, om precies te zijn. Als we kijken naar de kantoorruimtes ligt dat percentage zelfs nog hoger, maar liefst 15%. Goed om te weten: het CBS bekeek de leegstand per 1 januari 2019. De huidige leegstand kan daarom iets afwijken.

Schommelingen

In oktober 2018 stond nog 8,4% van de winkelruimtes leeg in Helmond. En een jaar daarvoor was dat 12,8%. Het schommelt dus behoorlijk in onze stad. Dan zijn er ook nog andere cijfers over de gemeente bekend: 3% van het vloeroppervlak bij industriële panden staat leeg, net als bij maatschappelijk vastgoed. In die branches lijkt de leegstand dus wel mee te vallen.

Tekst loopt door onder het kaartje

In de regio

“Oké”, denk je misschien, “maar in andere steden staan toch ook veel winkels leeg?” En ja, daar heb je dan gelijk in. Toch liegen de cijfers er niet om: er zijn maar weinig gemeente die meer dan 10% leegstand hebben. Sterker nog: geen enkele omliggende gemeente komt boven dat percentage uit.

Oplossingen

De gemeente probeert om de leegstand tegen te gaan. Zo werd er een tijd geleden iemand ingehuurd om allerlei bedrijven te benaderen, hopend dat ze zich wilden vestigen in Helmond. En verder zijn er franchise-evenementen: bedrijven presenteren zich in de hoop dat (toekomstige) ondernemers wel zo’n vestiging willen uitbaten.

Heb je er altijd al van gedroomd om een eigen zaak te beginnen? Wij zeggen: doen, kansen genoeg! En wil je de lokale ondernemers ondersteunen? Ga dan gewoon lekker shoppen in onze eigen binnenstad.

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Dircxken van Meghenstraat

Hoe zegt u? 7 x straatnamen in Helmond waar je spontaan dyslexie van krijgt

‘Watte?!’ Niet iedereen woont aan de Zuidende of de Helmondselaan. Er zijn genoeg mensen die hun str...

Binnenkijken bij Daniëlle: ‘In de woonkamer staat een opgezette krokodillenkop’

In een mooie tweekapper in de Helmondse wijk Brandevoort woont Daniëlle (36) samen met haar partner ...
tattoo-huis-helmond-12

Opmerkelijke actie: een goed doel steunen met een tepelpiercing bij Tattoo Huis Helmond

Ricardo van 't Hof van Tattoo Huis Helmond heeft binnenkort een bijzondere actie. Laat je op 21 dece...

adv.