Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: hier komt de naam Elzas Passage vandaan

Door Marleen Smits 20 april 2019

Wie ken het niet: de Elzas Passage in het centrum van Helmond. Wist je dat die naam nog niet zo heel erg lang bestaat? Het winkelcentrum draagt die naam pas sinds eind jaren 80 en daarvoor heette het simpelweg ‘Centrum Passage’ of ‘C-P’. Waarom is die naam toen gewijzigd? Een klein onderzoekje.

Eerst even een klein hoeraatje. We kunnen nu alweer vijf decennia shoppen bij de leuke boetiekjes, want het overdekte ‘winkelwalhalla’ bestaat precies vijftig jaar!

Oké, terug naar het mysterie. We doen navraag bij het bestuur van het winkelcentrum. Lenie Bogaart staat ons te woord. Zij kan ons meer vertellen over de geschiedenis van de Elzas Passage en de betekenis van de naam.

Vertraging bij de bouw

Voor het antwoord op de vraag moeten we terug in de tijd. In 1969 ging het winkelcentrum open. “Hiervoor was het nodig dat in 1955 de Heilig Hartkerk gesloopt werd. De opening van de Passage gebeurde door de toenmalige burgemeester Jacques Geukers in maart 1969”, zegt Lenie. Eigenlijk zou het centrum al tien jaar eerder opengaan, maar dat liep behoorlijke vertraging op. Hoe dat kwam? Behalve het Heilig Hartkerk moesten er nog meer panden tegen de vlakte, waaronder een groot, wit gebouw aan de Markt.

Gastarbeiders

In dat witte gebouw was volgens Lenie destijds een soort pension voor gastarbeiders gevestigd. Die logees kwamen uit – je raadt het misschien al – de Elzas. Geen idee wat de Elzas is? Het is de naam van een streek in het noordoosten van Frankrijk, bij de grens met Duitsland.

Parkeerterrein

Niet alleen het pension verwijst naar een locatie, er is ook een referentie naar de Franse streek. “Het latere parkeerterrein, waar het afgebrande Speelhuis heeft gestaan, heette de Elzas”, legt Lenie uit. Inmiddels is het pension dus verdwenen en het parkeerterrein bestaat niet meer. De naam Elzas heeft alsnog een plekje in Helmond dankzij het winkelcentrum.

Heropening Elzas Passage

In 1987 werd de Centrum Passage verbouwd en twee jaar later kwam er ook een parkeergarage bij. Bij de officiële heropening in 1989 werd ook de nieuwe naam onthuld: Elzas Passage. De verklaring is dus simpel, het is een mooie verwijzing naar de gastarbeiders van vroeger en het voormalige parkeerterrein.

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

broodjes-helmond

9 x hier kun je lekker (snel) broodjes afhalen in Helmond

Kom je aan op je werk in alle haast, en ineens schiet het je te binnen: lunch vergeten! Geeft niet, ...
piet-blomplein-002

Wauw! Zo ziet het Piet Blomplein er van bovenaf uit

Het Piet Blomplein - of ken je het nog als Speelhuisplein? - is een plek die iedereen wel kent. Er s...
Zandheuvel Vossenbeemd

Helmonds mysterie: Dit zit er onder deze heuvel aan de Vossenbeemd

We fietsen regelmatig door Helmond en dan zien we bijzondere dingen: een gigantische houten dinosaur...

Meer over

Mysteries

adv.