Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: het nut van die vreemde, zwarte kastjes aan lantaarnpalen

Door Marleen Smits 28 maart 2020

We lossen iedere week een Helmonds mysterie op. Hoe de klok van de Lambertuskerk wordt verzet, of wat de langste straatnaam in de gemeente is bijvoorbeeld. Dit keer gaan we aan de slag met een vraag die veel mensen naar ons stuurden: wat zijn die zwarte kastjes aan lantaarnpalen?

Regelmatig krijgen we een nieuw mysterie in onze inbox. Deze week behandelen we de vraag die het vaakst gesteld werd. Zo mailde Sef: “Ik woon in Gemert maar ga regelmatig bij mijn moeder op bezoek in Helmond. Het volgende valt mij dan ook elke keer op, hoe langer ik er over pieker hoe meer ik wil weten wat het is.”

Blauwe lampjes

Hij gaat verder: “Elke keer als ik bijvoorbeeld over de Venuslaan rijd met de auto zie ik aan elke lantaarnpaal (buiten het bereik van grijpgrage vingertjes) een soort van ‘kastje’ hangen. Vooral in het donker vallen deze kastjes op omdat ze blauw oplichten wanneer ik er vlak bij ben. Zodra ik er voorbij ben gaan ze weer uit.” Ook Peter, Piet en Irma vroegen het zich af. Tijd voor een onderzoekje!

Bewegingssensoren

We leggen de vraag neer bij de gemeente en krijgen dan te horen dat het sensoren zijn. Sinds 2014 hangen al ongeveer duizend van die kastjes door heel Helmond. “Over enkele jaren heeft heel Helmond zuinige en veilige straatverlichting. De stad levert daarmee een bijdrage aan het Energieakkoord, dat eist dat de openbare verlichting in 2020 20% zuiniger moet zijn dan in 2013”, meldt de gemeente.

Slimme straatverlichting

Oké, maar hoe werken ze dan? Zodra jij wandelend, op de fiets of met de auto in de buurt van zo’n lantaarnpaal met kastje komt, zorgt de sensor voor goede verlichting. Wanneer je dan weer weg bent en er niemand op straat is, dimt het licht. De gemeente: “Dan kan het een stuk minder met die verlichting. Dat spaart natuurlijk flink wat energie uit, terwijl als het nodig is er meer dan voldoende licht voorhanden is.” De sensoren geven aan elkaar door dat er iemand aankomt, zodat de volgende lantaarnpaal alvast de verlichting kan ‘opschroeven’.

Geen camera’s

Goed om te weten: in de kastjes zit alleen een sensor. Camerabeelden worden dus niet gemaakt. Wél merken de sensoren het als de verlichting kapot is of de lantaarnpaal scheef staat. Dan krijgt de gemeente automatisch een seintje. Superslim!

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan proberen wij een antwoord voor je te vinden.

Lees ook:

Beeldjes Lambertushof (2)

Helmonds mysterie: zo wordt de klok van de Lambertuskerk verzet

We mogen binnenkort de klokken weer verzetten. In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart gaat d...
Postcodes Helmond

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Helmond ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...
Struikelstenen Molenstraat 003 (1)

Helmonds mysterie: het verhaal achter die glimmende ‘struikelstenen’

Glimmende, zwarte stenen waar een naam in gegraveerd staat: je komt ze op een aantal plekken tegen i...

Meer over

Mysteries

adv.