Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds Mysterie: het nut van deze palen bij Berkendonk

Door Marleen Smits 14 september 2019

Berkendonk: dé plek in Helmond om een zomerse dag door te brengen onder de warme zon en in het koele water. Op de grens tussen het gras en het zand bij de recreatieplas staan opvallende palen. Wat doen ze daar eigenlijk?

We kregen de vraag binnen van één van onze lezers. “Wat zijn dat voor sigaretten?”, vroeg ze zich af. Nu kunnen we al iets verklappen: het zijn geen sigaretten. De associatie is verkeerd, het moeten geen sigaretten voorstellen. Al kunnen we ons best voorstellen dat je daaraan denkt, kijk maar eens naar die kleuren. Het lijkt wel alsof een rokende reus zijn peuken uitdrukte op het strand…

Beheerder Berkendonk

Maar goed, wat zijn die palen dan wél? Om een antwoord te krijgen nemen we contact op met Frank Dirks. Hij is de beheerder van het recreatiegebied en kan ons hopelijk meer vertellen over de geschiedenis van die palen.

Zandzuigers

En ja hoor, hij kan ons helpen. “Die palen staan er al heel erg lang. Vroeger lagen er boten in het water, een soort zandzuigers. Die hebben ervoor gezorgd dat Berkendonk eruitziet zoals nu”, zegt hij. De zandzuigers ‘spuwden’ zand weg, verderop het water in. Daardoor ontstond het strandje waar je nu kunt zonnebaden of zandkastelen bouwen. Frank: “De boten lagen vast via kettingen aan de palen die er staan. Mensen mochten in die tijd nog niet bij het water komen, maar dat probeerden ze wel. Waarschijnlijk hielpen die zware kettingen en grote palen ook om mensen ‘af te schrikken’, zodat ze niet het water in zouden gaan.”

Het nut van nu

Op vrijwel iedere zwemplas in Nederland stonden ooit van dit soort palen. Op veel plekken zijn ze later weggehaald, maar bij Berkendonk staat ze dus nog steeds. Nutteloos? Nee, zeker niet. Frans legt uit: “We gebruiken ze nu als een soort meetpunten. Als er bijvoorbeeld iemand bijna verdrinkt, kunnen toezichthouders makkelijker op het water navigeren dankzij de palen. Dan weten we: het incident is tussen paal drie en vier.” Dankzij de meetpunten is de reddingsbrigade misschien wel een stuk sneller op de juiste plek. De palen kunnen dus zomaar je lifesaver zijn.

De kleuren

Oké, maar hoe zit het dan met die kleuren? “Dat zijn de kleuren van vroeger. We hebben er eigenlijk nooit over nagedacht om dat te veranderen.”

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Zie ook:

Berkendonk

Dit moet je weten als je gaat zwemmen bij Berkendonk

Spetter, pieter, pater, lekker in het water! Met deze temperaturen doen we niets liever dan lekker z...
kapelletje-van-binderen

Helmonds mysterie: hier heeft het kapelletje van Binderen zijn naam aan te danken

Het kapelletje van Binderen, je kent het wel. Maar wacht eens even: waarom eigenlijk 'van Binderen'?...

Meer over

Mysteries

adv.