Helmonds mysterie: het nut van die boot in de vijver bij de Warande
Wat is het doel van de zwarte kastjes aan sommige lantaarnpalen? Waarom staan er gele pijlen op de stoep? Wat...
Het is misschien wel de opvallendste gevel aan de Helmondse Veestraat: die van het pand waar D-reizen zit. Wanneer je hier langs loopt, zie je meteen de blauwe kleur, het glas-in-lood en de gouden tekst ‘P. de Gruyter & Zn’. Wie was die P. de Gruyter eigenlijk?
Allereerst is het goed om te weten dat Helmond niet uniek is met zo’n gevel. Dezelfde blauwe kleur en de tekst met de naam komt op talloze plekken in Nederland voor. Je hebt zoiets misschien ook weleens gezien in Breda, Nijmegen of Amsterdam.
Ben je in of na de jaren 70 geboren? Dan is de kans groot dat je de naam alleen kent van de gevels. Ben je eerder geboren? Dan weet je dit waarschijnlijk al: P. de Gruyter was een winkelketen. De letter ‘P’ staat voor Piet. Deze man begon in 1818 in Den Bosch een bedrijf voor de verwerking van onder andere peulvruchten. Zoon Louis nam de zaak later over.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het bedrijf uitgebreid met levensmiddelenwinkels. In eerste instantie alleen in Den Bosch en later ook in Utrecht (1896) en Amsterdam (1902). Uiteindelijk groeide de naam ‘P. de Gruyter’ uit tot een winkelketen met ruim 550 filialen en bijna 7.500 personeelsleden.
Klanten kregen 10% korting bij de winkel wanneer ze gespaarde kassabonnetjes inleverden. “Pas bij inlevering van de oranje kassabonnen ontving de klant tien procent korting. […] Voor De Gruyter zat er aan dit systeem een groot voordeel. Zo werd voorkomen dat de klanten pas laat hun bestellingen betaalden”, schrijft Pietdegruyter.nl.
Tekst loopt door onder de foto
Klinkt als een succesvolle formule, toch? Het ging ook een hele tijd goed. Hoe kan het dan dat P. de Gruyter niet meer bestaat? “De neergang kwam toen De Gruyter de omslag naar de moderne supermarkt volledig miste. Te lang hield het bedrijf vast aan zijn eigen merken en winkelconcept. Het Unilever-concern probeerde De Gruyter nog een reddende hand toe te steken, maar de omschakeling naar een modern supermarktbedrijf kwam te laat”, staat op Wikipedia. In 1977 sloot de laatste winkel.
De meeste winkels van P. de Gruyter hadden eenzelfde soort gevel als die in Helmond, dus met opvallende blauwe tegels. Hoe het er van binnen uitzag? Vaak waren er kristallen kroonluchters, houten voorraadbakken en tegeltableaus. Bekijk hier foto’s van het interieur in Helmond.
Pssttt… heb jij nog oude foto’s van het pand van P. de Gruyter aan de Veestraat in Helmond? Stuur ze naar ons via [email protected].
Bron: Pietdegruyter.nl / Wikipedia
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken