Helmonds mysterie: dit is er ‘vrij’ aan de Vrije School Peelland

Door Marleen Smits 22 december 2018

“Een vrije school, dat is dat hippieachtige, zweverige onderwijs waar kinderen kunnen doen en laten wat ze willen?” Misschien denk jij dit ook wel over de Vrije School Peelland. Dat beeld klopt niet, maar hoe zit het dan wel? Wat is er zo ‘vrij’ aan een vrije school?

Geen lesmethodes

We bellen met schoolleider Hans Dekker. Hij werkt al 25 jaar in het ‘vrije schoolonderwijs’ en legt ons uit wat er anders is aan de Vrije School Peelland ten opzichte van een andere basisschool in Helmond. “Het grootste verschil is dat de leraren zelf hun eigen lessen ontwerpen. Dat ‘vrije’ is dus meer gericht op de leerkrachten dan op de leerlingen. Wat er moet gebeuren in een schooljaar staat vast, alleen de manier waarop bepalen de juffen en meesters dus zelf.”

Vooroordeel

Volgens Hans hebben sommige mensen nog steeds een verkeerd beeld van een vrije school: “Het idee van kinderen die doen wat ze willen, komt uit de jaren 70. Dat was echt de hippieperiode en mensen geloofden destijds sterk in een vrije opvoeding. Dat beeld hebben ze toen gekoppeld aan een ‘vrije’ school.”

Enthousiaste leerlingen

Hans zegt: “Doordat de leerkrachten zelf lessen vormgeven, zijn de leerkrachten zeer betrokken bij het onderwijs. We merken dat de leerlingen daardoor ook enthousiaster zijn over de lessen.” Een ander groot verschil is volgens Hans het aantal lessen. “Natuurlijk oefenen de leerlingen hier ook gewoon met taal en rekenen met ondersteuning van lesmethodes, maar daarnaast hebben we meer kunstzinnige lessen. Er is bijvoorbeeld iedere week aandacht voor schilderen, handwerken, toneel, houtbewerken, tuinieren en muziek.”

Creatief

Volgens Hans hebben die kunstzinnige lessen grote voordelen. “We hebben een breed lesaanbod. We zien dat kinderen daardoor graag naar school gaan, want er is altijd wel een vak is waar ze heel blij van worden, of dat nu rekenen, taal of toneel is.”

Resultaten

We zijn benieuwd wat dit soort onderwijs oplevert. Hans: “De resultaten verschillen bij ons niet van andere scholen, want wij moeten ook gewoon aan de inspectienormen voldoen. Veel leerlingen ontdekken al vroeg in hun leven waar hun passie ligt en we zien dat ze daarom veel uiteenlopende beroepen kiezen. Van middelbare scholen en vervolgopleidingen horen we vaak dat onze leerlingen initiatiefrijk zijn, doorzettingsvermogen hebben en vooral lang leergierig blijven. Als directeur ben ik altijd blij als ik oud-leerlingen weer op onze school terug zie. Vooral als ik dan zie hoe ze als mens in het volwassen leven staan.”

Weet jij nog een Helmonds mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!


Meer over Vrije School Peelland ontdekken?

Vrije School Peelland basisscholen

Helmondselaan 71, Helmond

Bekijk meer:basisscholen

Lees ook:

Joepie schoolhond Zuiderbos Helmond 006

Juf Loes over schoolhond Joepie: ‘Hij laat vieze stinkscheten’

In onze rubriek 'Helmonder van de week' spreken we eigenlijk alleen maar mensen. Toch vinden wij Joe...
knippenbergcollege-helmond-003

Helmonds mysterie: wie was doctor Knippenberg eigenlijk?

Misschien volgt je kind er lessen of zat je er zelf ooit op school. Hoe dan ook: iedere Helmonder is...
kat-in-een-pan

11 x dit zijn de leukste Helmondse mysteries van 2018

Het einde van het jaar is in zicht. Daarom vinden we het tijd om ook even terug te blikken. In april...

Meer over

Mysteries

adv.