Helmonds mysterie: dit is de functie van de watertoren

Door Marleen Smits 16 maart 2019

Voor onze rubriek ‘Helmonds mysterie’ duiken we iedere week in raadsels uit de stad. Of het nu gaat om een opmerkelijke klok, bijzonder huisje of opvallende straatnamen. Dit keer vroeg één van onze lezers zich iets af: heeft de watertoren eigenlijk nog een functie en wat is die dan?

De inzender heeft zelf wel een bestemming voor het bouwwerk. “Een idee: maak er een uitkijktoren van met 360 graden zicht over Helmond.” Dat zou natuurlijk fantastisch zijn! Toch zit dat er (voorlopig) niet in…

Water uit de Bakelse bossen

De watertoren vlak bij de Albert Heijn XL aan de Torenstraat is eigendom van Brabant Water. Het idee achter zo’n toren is dat wanneer water hoger is dan andere gebouwen, de druk op het leidingnetwerk blijft en er dus water uit de kraan kan lopen. Het water in ‘onze toren’ kwam uit de Bakelse bossen.

Derde watertoren

Wist je trouwens dat de huidige watertoren de derde is van onze gemeente? De allereerste kwam er in 1898, maar daar konden de Helmonders niet lang van profiteren: zodra het water erin kwam, klapte de onderkant van het gebouw in elkaar. Ter vervanging werd een nieuwe toren gebouwd aan de Waardstraat (nu Torenstraat) en die werd begin vorige eeuw in gebruik genomen. Pas rond 1948 werd de huidige watertoren, met een waterreservoir van 1200 m³, in gebruik genomen. Grappig feitje: volgens het Kadaster is is de toren 51,27 meter hoog en is het daarmee het hoogste gebouw van Helmond.

Tekst loopt door onder de foto

tweede-watertoren-helmond
De tweede Helmondse watertoren. Foto: Fotoarchief RHCe

De functie

In de jaren 70 was er zóveel vraag naar drinkwater dat de watertoren niet meer genoeg kon leveren. Inmiddels is het gebouw verlaten en buiten gebruik. Hoewel… Er is nog wel een soort functie. Zo vertelt een woordvoerder van Brabant Water: “Momenteel is hij niet in bedrijf maar fungeert hij als back-up in geval van nood.” Verder staan er ook zendmasten van telecombedrijven op. Wij kunnen ons niet voorstellen dat het huidige watersysteem ooit verdwijnt, maar mócht het ooit zover komen: wij kunnen altijd nog terugvallen op de oude, vertrouwde watertoren.

Plannen

Brabant Water heeft vooralsnog geen toekomstplannen met het bouwwerk. Er is weleens gesproken over een verbouwing: architectenbureau M2SJ kwam in 2005 met een plan om de binnenkant te veranderen in drie woningen voor kunstenaars, compleet met ateliers en een expositieruimte. Dat is jammer genoeg nooit uitgevoerd.

Appartementen, een uitkijktoren… Heb jij ook een idee voor de watertoren? Wij zijn benieuwd! Stuur ons even en berichtje via [email protected].

Zit je ook al tijden met een Helmonds mysterie? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Je mag ons tippen en dan zoeken we het voor je uit! Mail naar [email protected].

Check ook:

watertoren-helmond

Wist je dat: de eerste Helmondse watertoren is nooit gebruikt

De watertoren bij de Albert Heijn XL aan de Torenstraat ken je vast wel. Het is, volgens het Kadaste...
winkelstraat-veestraat-helmond-2

Helmonds mysterie: wat is het hoogste gebouw van de stad?

We weten al best veel over Helmond: wat de warmste plek is in de stad, waarom er geen parkeervakken ...
parkeerterrein-torenstraat-oostende-helmond

Helmonds mysterie: waarom zijn hier geen parkeervakken getekend?

Wie lang wil parkeren dichtbij het centrum komt al snel uit op de hoek van de Torenstraat en de Oost...

Meer over

Mysteries

adv.