Helmonds mysterie: dit gaat er gebeuren met de Openlucht Galerie

Door Marleen Smits 12 mei 2018

Het is een treurig gezicht. De vitrinekasten van de Openlucht Galerie in Het Hool zijn al een paar weken leeg. Hoe komt dat toch? En misschien nog wel belangrijker: komt er nog iets voor terug?

We vragen het aan Wim Raaijmakers, de voorzitter van Stichting Openlucht Galerie Helmond. Pas geleden zijn alle platen uit de kasten weggehaald. Volgens Wim had dat alles te maken met vandalisme: “Tijdens het winterschaatsfestijn waren al een paar vitrines in Het Hool vernield. De platen kon ik gelukkig nog redden. Daarna, tijdens de kermis, was het helemaal raak.”

Kermis

“Stoer doen: ‘kijk eens, ik kan veiligheidsglas in duizend stukjes slaan.'” Wat Wim nog erger vindt, was dat een paar kasten waren opengebroken. Slotjes geforceerd en de platen gejat. Hij was radeloos: “Toen ik zelf dit ’s morgen constateerde heb ik gelijk alles leeggehaald, uit voorzorg voor erger. Die vervloekte kermis duurde nog te lang!”

Niet alleen in Het Hool was het raak, ook bij de Openlucht Galerie in de Kamstraat en bij de kubuswoningen was geplunderd. “Vanwege deze hemeltergende vernielingen en diefstallen heb ik bij de politie aangifte gedaan.”

En nu?

Goed nieuws! Wim heeft nieuwe bedrukte platen besteld en die zijn deze week binnengekomen. De vitrinekasten in de Kamstraat en bij de kubuswoningen zijn inmiddels in de oude glorie hersteld. “Het vervangen van de slotjes kost heel veel tijd. In het Hool nog minstens vijf stuks.”

De tekst loopt door onder de foto

openlucht-galerie-helmond
De vitrinekasten, voordat ze werden leeggehaald. Foto: Google

Nu nog de 22 kasten in Het Hool. Die staan nog op de planning. Zodra Wim tijd heeft, gaat hij ermee aan de slag. Hij zoekt trouwens nog wel vrijwilligers die hem hiermee helpen, het liefst overdag. Wil je Wim helpen? Neem dan contact op met de stichting.

Nieuwe expositie

Wim is ook bezig met de voorbereiding van een nieuwe expositie. “Zodat we in de zomer een keer kleurrijk kunnen wisselen, ter verfraaiing. En de bedoeling is om in juni de galerij in de Kamstraat uit te breiden met drie nieuwe markante Helmonders.”

Lees ook:

kunstwerk-hello-future-station-helmond

Helmonds mysterie: wie verzint die teksten op dit kunstwerk?

De raarste teksten komen er voorbij. Wat dacht je van 'In Helmond spugen we niet op straat'?...
Marleen Smits - Geplaatst op 5 mei 2018
Station Brandevoort

Helmonds mysterie: waarom hebben we vier treinstations?

Een treinstation op steenworp afstand is natuurlijk hartstikke handig. Helmond is koploper a...
Marleen Smits - Geplaatst op 28 april 2018
Straatbeeld

Helmonds mysterie: Wat doen deze mannetjes hier op het dak?

Hoe vaak loop jij door het Ketsegangske, in het centrum van de stad? En kijk je dan ook wel ...
Marleen Smits - Geplaatst op 21 april 2018

Meer over

Mysteries