Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: deze evenementen krijgen subsidie van de gemeente

Door Marleen Smits 1 februari 2020

Het subsidiebudget van de gemeente Helmond voor evenementen in 2020 is eind januari verdeelt. Wij zijn natuurlijk benieuwd welke evenementen we dit jaar weer mogen verwachten. Organisaties die een subsidieaanvraag deden, zijn dus alweer bezig met een nieuwe editie. Daarom checken we de lijst.

Goed om te weten: we kijken in dit geval alleen naar reguliere evenementen. De gemeente verdeelt activiteiten namelijk in drie categorieën: reguliere evenementen, basisevenementen en wijkevenementen. Die laatste spreekt voor zich. Het gaat om activiteiten voor inwoners van een specifieke buurt. Basisevenementen zijn gekoppeld aan landelijke feestdagen, zoals koningsdag of de sinterklaasintocht. Alle andere festiviteiten vallen onder de reguliere evenementen.

Beschikbaar budget

In totaal is €315.000,- beschikbaar in 2020 voor dit evenementen in Helmond. Een hele hoop natuurlijk en toch is dat een stuk minder dan waar de organisaties op hoopten. Als we alle aanvragen op een hoop gooien, zien we dat ze vroegen om €424.100,-. Uiteindelijk verdeelde de gemeente €304.500,- en dus is er nog een potje over voor aanvragen die in de loop van het jaar komen.

Tekst loopt door onder de foto

Het Kasteel van Sinterklaas (1)
Foto: indebuurt

Het hoogste bedrag gaat naar…

We duiken wat dieper in de cijfers en zien dat maar liefst vier festiviteiten op €30.000,- subsidie mogen rekenen. Het gaat om Het Kasteel van Sinterklaas, de Kasteeltuinconcerten, Festival Los Zand én Schaatsen in Helmond. Die laatste is vrij opvallend, aangezien we in het huidige winterseizoen geen schaatsbaan hadden in de stad. Of deze toekenning van subsidie dan wel die garantie geeft? Helaas niet. “Deze organisatoren hebben naast de evenementensubsidie ook nog aanvullende subsidie nodig om het projectplan te kunnen realiseren. We onderzoeken momenteel of hier mogelijkheden voor zijn”, meldt de gemeente. Datzelfde geldt trouwens ook voor UrbanMatterz, die €25.000,- kreeg voor de organisatie.

Buiten de boot

Ook zijn er organisatoren die geen enkele subsidie krijgen van de gemeente. Bijvoorbeeld het culturele Ons Brabant Festival: de club achter dit evenement wilde €34.600,-. “De gemeente mist ‘een rode draad in het programma’”, schrijft het ED. Of het festival dit jaar doorgaat, is onduidelijk. En ook de Jos van der Vleuten Cross krijgt nada. Dat evenement hoopten op een bijdrage van €1.500,-.

Alle evenementen

Twintig evenementen krijgen wél financiële hulp. Behalve de vijf al genoemde activiteiten, werd ook subsidie toegekend aan het Drakenbootfestival, de Bluesroute, de Halve van Helmond, de Braverun, Triathlon Brabant, H2O, Minor, de herdenking en bevrijding, Dickensnight, Blaasfestijn, Boeremèrt, Nacht van Cultuur, Helmondse Lichtjes Parade, Beer Burgers and Two Smoking Barrels. en de Franse Markt.

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan proberen wij een antwoord voor je te vinden.

Lees ook:

Bella's Kitchen (1)

Anabel van Bella’s Kitchen: ‘Ik ben pas net begonnen en het is nu al populair’

Anabel Arends (46) timmert pas vier weken aan de culinaire weg en haar bedrijf Bella's Kitchen is nu...
Vermaakperron Van Gend en Loos Helmond

[VIDEO] Deel van de loodsen bij het station is tegen de vlakte: zo staat het met de verbouwing

De verbouwing van de Van Gend & Loos-loodsen vlak bij het station is in volle gang. Over een paar ma...
teckel-teuntje

7 x schattige Helmondse dieren met een eigen account op Instagram

Ben jij ook zo gek op dieren? Dan wil je deze accounts op Instagram zeker volgen. Ze staan bomvol sc...

adv.