Helmonds mysterie: Wat doen deze mannetjes hier op het dak?

Door Marleen Smits 21 april 2018

Hoe vaak loop jij door het Ketsegangske, in het centrum van de stad? En kijk je dan ook wel eens naar boven? De kans is namelijk groot dat je anders deze beeldjes over het hoofd ziet. En dat is niet zo gek; ze zijn namelijk wel erg goed verscholen, hier bovenop een dak.

Ondanks de moeilijk vindbare plek van het ‘Straatbeeld’, zoals het kunstwerk heet, is het toch één van de meest gefotografeerde sculpturen in de stad. Dat denkt de maker ervan, Hans Baten uit Nuenen. Zo’n 25 jaar geleden kreeg hij van vastgoedondernemer Jan Verspaget de opdracht om Straatbeeld te maken. Het was één van de eerste initiatieven om Helmond ‘mooier’ te maken. Hans: “Dat was om het centrum op te leuken, en ik kreeg helemaal de vrije hand in het ontwerp.” Een achtergrondverhaal bij dit beeld is er niet echt. Het idee kwam zomaar bij Hans op en hij vond zo’n ontwerp passen op deze plek.

Bescheiden werk

Een groot succes, bleek later. Want toen dit kunstwerk af was, werd Hans benaderd om ook voor een woning in de Rijpelberg een soortgelijk beeld te maken. “Dus daar kun je er ook nog één vinden op een dak, en ook in Geldrop.” Hans, die zichzelf geen kunstenaar maar beeldend vormgever noemt, vindt het niet erg dat de sculptuur niet zo opvalt: “Het is een veel te bescheiden werk om op een prominente plek neer te zetten.”

Nog steeds bezig

Inmiddels is Hans officieel met pensioen, maar toch blijft hij nog actief met het maken van dit soort beelden. Wel in een lager tempo: “Het hoeft allemaal niet meer zo snel.” In zijn atelier, in de achtertuin, maakt hij de ontwerpen en werkt ze helemaal uit. Soms mislukt het maken van een beeld nog wel eens. “Laatst had ik nog misser maar daar lig ik niet wakker van. Dan denk ik: ‘Jammer dan, poging twee.'”

hans-baten
Foto: indebuurt

Heb jij nog een Helmonds mysterie? Je mag ons tippen en dan zoeken we het voor je uit! Mail naar [email protected].

kat-in-een-pot

Helmonds mysterie: Waar komt de naam Kattenmeppers nou echt vandaan?

Het verhaal kennen we allemaal. Wij Helmonders hadden vroeger geen cent te makken en zouden ...
Marleen Smits - Geplaatst op 14 april 2018

Meer over

Mysteries