Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heb jij deze rood-zwarte beestjes al gespot in Helmond?

Door Marleen van Amstel-Smits 8 augustus 2020

Ze zijn je vast al eens opgevallen in je eigen tuin, tijdens een wandeling door het Warandepark of in een ander natuurgebied: van die rode beestjes met zwarte vlekken. Op meerdere plekken in Helmond kun je ze tegenkomen. En néé, we hebben het niet over lieveheersbeestjes. Deze exemplaren zijn een stuk een platter. Maar wat zijn het nou precies voor insecten? En zijn ze schadelijk of giftig?

Een korte zoektocht op het wereldwijde web leert dat we met de vuurwants te maken hebben. Dan blijkt dat de opvallende rode kleur niet zomaar voor de sier is: hiermee proberen ze andere dieren af te schrikken. En dat lukt aardig, want volgens Centraal Beheer durven veel vogels vuurwantsen niet op te eten.

Vuurwants

Vuurwantsen leven vaak in groepen in een bewoond gebied. Vanaf mei komen de beestjes uit hun winterschuilplaats en gaan ze op zoek naar een partner om mee te paren. En dat paren duurt langer dan je waarschijnlijk denkt. Soms wel dagenlang! Weet je meteen waarom je verdacht vaak ‘aan elkaar geplakte’ vuurwantsen ziet.

Niet schadelijk

Wanneer je veel vuurwantsen in je tuin hebt, ben je misschien geneigd om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Goed nieuws: dat is helemaal niet nodig. Sterker nog, de beestjes eten onder meer dode (en soms ook levende) insecten en afgevallen bladeren. Eigenlijk zorgen ze er dus voor dat je tuin lekker opgeruimd blijft. Je kunt hooguit last hebben van een stinkende geur die ze verspreiden om zichzelf te beschermen. Gevaarlijk zijn deze wantsen ook niet. Met hun zuigsnuit zuigen ze alleen een blad of een dood insect leeg.

Toch liever geen vuurwantsen?

Zitten er in jouw tuin zóveel vuurwantsen dat je ze liever kwijt bent dan rijk? De website Fixpedia heeft een aantal tips om de beestjes te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld de schuilplaatsen weghalen: dat zijn vaak dichte gewassen. Ander advies is het verwijderen van onkruid. Gif of bestrijdingsmiddelen worden sterk afgeraden. Zo schrijft de site: “Die zijn vaak erg giftig en doen meer kwaad aan je tuin dan de vuurwantsen zelf. Vuurwantsen zijn altijd maar van korte duur in je tuin te vinden en ze gaan vaak ook snel weg.”

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Wat ligt/drijft/staat daar, of wat is het verhaal achter een bepaald object? Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan gaan wij voor je aan de slag om het antwoord te achterhalen.

Lees ook:

Station Brandevoort

Mysterie: waarom zijn er vier treinstations in Helmond?

Helmond heeft maar liefst vier treinstations. We hebben er de meeste van alle Brabantse steden. In T...
Zwarte bakken centrum bomen (1)

Helmonds mysterie: dit doen die zwarte kasten onder de bomen in het centrum

We lossen iedere week een Helmonds mysterie op. Waarom het cijfer vier op de klok van de Lambertuske...
Lambertuskerk 001 (1)

Mysterie: dit betekenen die bol, kruis en haan op de toren van de Lambertuskerk

Heb je weleens goed naar de Lambertuskerk gekeken? Helemaal op het topje kun je drie symbolen boveno...

adv.