Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom het meel in de supermarkten bijna overal is uitverkocht

Door Ilse 21 mei 2020

Een paar weken geleden moest je nog net geen snoekduik nemen om een pak toiletpapier te kunnen bemachtigen. Inmiddels zijn de meeste schappen van de supermarkt weer aardig bekomen van de hamsterwoede. Alleen het rek met pakken meel is in veel supermarkten in Helmond al weken leeg. Is iedereen erachter gekomen dat meel een praktischer hamsterproduct is, of is er iets anders aan de hand? We zochten het uit.

Tijdens het eerste rondje Googelen stuiten we op een artikel van de Volkskrant. Hieruit blijkt één van de oorzaken: we zijn in de coronatijd massaal aan het bakken geslagen.

Socialmedia-effect

Zo noteren bekende bakmixmerken als Dr. Oetker en Koopmans een groei van ‘tientallen procenten’ aan thuisbakproducten. Consumptiesocioloog Hilje van der Horst vertelt aan de Volkskrant wat de oorzaak is van deze nieuwe hobby: “Je ziet een socialmedia-effect. Mensen laten op Instagram en Facebook graag de beste kant zien van zichzelf, bijvoorbeeld als ze aan het sporten zijn. Met foto’s van hun baksels zeggen ze in feite: kijk mij eens goed bezig zijn. Er is haast een soort competitie: wie laat zich het minst klein krijgen door de quarantaine.”

Daarom zijn de schappen leeg

Goed, we snappen nu waarom meel op dit moment zo populair is. Maar dat verklaart nog steeds de lege schappen niet, want suiker en eieren zijn bijvoorbeeld wel overal te krijgen. Voor het antwoord op deze vraag kloppen we aan bij supermarktmanager Hans van Jumbo. “Je moet naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken. Daarnaast merken we dat de ramadan invloed heeft op de voorraad van het meel. Het is traditie om tijdens deze vastenmaand veel koekjes en lekkernijen te bakken.”

Veiligheidsgevoel

Een woordvoerder van Albert Heijn  denkt dat er daarnaast ook iets mentaals speelt. “Veel consumenten zien meel als veiligheid in deze tijd: van meel kun je namelijk heel veel maken. Het is niet zo dat het uitverkocht is, het is nog wel leverbaar. Maar zodra het in de schappen ligt, is het wel meteen weg. Dat was in het begin ook zo met de eieren, maar dat begint nu weer normaal te worden. Eieren werden echt gehamsterd, dat is nu niet meer.”

Lees ook:

DROOMJOB! We zoeken een collega bij indebuurt

Berichtjes lezen van indebuurt is hartstikke leuk, maar ze schrijven? Dat is nog veel toffer! Goed n...
warandepark-2

Naakt in Helmond! Hoeveel kleding moet je minimaal aan bij tropisch weer?

Als het tropisch weer wordt, trekt iedereen lekker iets luchtigs aan. Sommige mensen nemen dat wel é...
Stiphout

Helmonds mysterie: waarom Stiphout een bedevaartsoord was

Misschien heb je het weleens gehoord: Stiphout was ooit een heus bedevaartsoord. Dat heeft te maken ...

adv.