Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonds mysterie: wat doen die bakstenen vlak bij de Vondellaan?

Door Marleen Smits 11 juli 2020

Ze zijn je vast al eens opgevallen: de bakstenen bouwwerken aan het Rederijkersplantsoen, vlak bij de Vondellaan. De objecten staan verspreid over het grasveldje: je ziet ze wanneer je van de Uiverlaan naar de Wethouder Ebbenlaan rijdt. Maar wat zijn het eigenlijk voor bouwwerken, en hoe lang staan ze daar al?

De bakstenen ‘sculpturen’ zijn bijna niet te missen. Sommige zijn bijna drie meter hoog! En allemaal hebben ze een andere vorm. Op onderzoek dan maar, te beginnen bij de gemeente.

Tekst loopt door onder de foto

Stenen Tuin 001
Foto: indebuurt

Ooit stonden er meer objecten

Een medewerker van de gemeente vertelt: “Dat is het Beljonproject. Ik weet dat er ooit meer objecten stonden, maar door de tijd zijn er enkele verloren gegaan. De Heemkundekring houdt een inventarisatie bij van kleine monumenten en kunstwerken.” Niet heel veel informatie dus, maar toch genoeg om verder te speuren.

Joop Beljon

De naam ‘Beljon’ verwijst naar Joop Beljon, blijkt uit de ‘lijst van beelden in Helmond‘. Deze man was kunstenaar en stond 27 jaar lang aan het hoofd van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2002 overleed hij op 80-jarige leeftijd.

Tekst loopt door onder de foto

Stenen Tuin 003
Foto: indebuurt

De Stenen Tuin

Het kunstwerk in Helmond, de bakstenen bouwwerken dus, heeft de naam Stenen Tuin. Het werd geopend op 14 mei 1982, staat in stukken uit het archief van de Heemkundekring Helmont. De objecten hebben een hoogte tussen de 100 en 275 centimeter. Ze zijn geschonken aan de stad door de Stichting Kunstmarkt en Joop Beljon werkte samen met een aantal studenten van de academie aan het kunstwerk. “Ook een aantal leerlingen van de toenmalige Ambachtsschool in Helmond waren betrokken”, vertelt een medewerker van de Heemkundekring.

Zoon van Joop

Is nog meer te achterhalen over de Stenen Tuin? Even navraag doen bij de Stichting Joop Beljon. Aan de andere kant van de lijn: Roeland Beljon, de jongste zoon van Joop. Hij reageert enthousiast. “Ik ben al twintig jaar niet meer in Helmond geweest en was niet eens zeker dat het kunstwerk nog bestond! De opening van de Stenen Tuin kan ik me nog wel herinneren. Zelf was ik toen ongeveer 14 jaar oud.”

Met studenten op metselcursus

Roeland vertelt: “Mijn vader had periodes waarin hij bepaalde materialen gebruikte. Dit keer was baksteen dus aan de beurt. Een voorbeeld van zo’n sculptuur staat nog in de tuin van mijn ouderlijk huis. Hijzelf maakte een ontwerp en de studenten maakten er ook ieder een. Daarna gingen ze allemaal op metselcursus. Dat er ook leerlingen van de Ambachtsschool aan meewerkte? Dat zou best kunnen, maar kan ik niet met zekerheid zeggen.” Wat de ontwerpen moeten voorstellen en waarom is gekozen voor Helmond? “Dat weet ik helaas niet.”

Zijn er nog zaken waarvan jij je afvraagt: hoe zit dat?! Stuur ons je mysterie toe via [email protected], dan proberen wij een antwoord voor je te vinden.

Lees ook:

Station Helmond

Oproep: wij zoeken Helmondse mysteries om op te lossen

Je loopt door Helmond en opeens valt je oog op een wel heel bijzondere kunstwerk. Wat doet dat daar?...
henri-dunant-helmond

Helmonds mysterie: wie was Henri Dunant eigenlijk?

De Henri Dunant-tunnel: je kent 'm vast. Deze tunnel in Helmond is ook wel bekend als 'De Badkuip', ...
1200px-Japanse_duizendknoop_R0020018

Mysterie: waarom dit plantje slecht is voor de natuur en de huizen in Helmond

Misschien heb je dit plantje al gespot. Het gaat om de Fallopia japonica, oftewel de Japanse duizend...

Meer over

Mysteries

adv.