Dit betekenen de kleuren van de Helmondse stadsvlag
- 25 maart 2023
- Roel Diender
-
0:00 / 0:00
De Nederlandse vlag bestaat uit drie kleuren: rood, wit en blauw. De vlag van onze provincie bevat de kleuren rood en wit en op onze stadsvlag zie je de kleuren ook terug. De vlaggen zien er niet zomaar op deze manier uit: ze vertellen een verhaal.
Zin in een duikje in de wereld van vlaggen en de reden van het kleurgebruik? Lees dan zeker even verder!
De Helmondse vlag
In onze stad wappert de rood-witte vlag met bekende helm. Deze vlag ziet er niet voor niets zo uit, want dit zegt de vlag over Helmond:
De vlag is afgeleid van het oudst bekende wapen van de stad. Sinds 3 februari 2004 is het officieel de gemeentelijke vlag van Helmond. De voorgaande vlag stamt uit 2 juni 1959 en uit (dezelfde) twee gekleurde banen, maar dan zonder helm. De kleur zie je ook terug bij het stadswapen: een rood schild met daarop een helm.

De vlag van provincie Brabant
Niet alleen Helmond heeft een eigen vlag, maar ook de provincie Brabant.
Provincievlag Brabant
Laten we meteen beginnen met een weetje: van alle provinciale vlaggen bestaat de Brabantse vlag het langst. De Vlaggenunie schrijft: “De vlag van de provincie Noord-Brabant bestaat al sinds de Middeleeuwen en wordt gevormd door 24 rode en witte vierkantjes. De vlag wordt ook wel Brabants Bont genoemd en werd in het jaar 1959 aangenomen als officiële vlag van de provincie. Het patroon van de vlag lijkt sterk op een schaakbord, maar dan met minder vlakken en in de kleuren rood en wit. De gebruikte kleuren komen vaak voor op vlaggen en stammen in dit geval ook zeker al uit veel vroegere tijden.”

De Nederlandse vlag
Rood, wit, blauw; dat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag. Of toch niet? Volgens de wet zijn de kleuren van de Nederlandse vlag officieel ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’. Weet je dat ook weer!
Het volk, de kerk en de adel
De meest gebruikte theorie is dat de kleuren symbool staan voor wat mensen vroeger zagen als de ‘natuurlijke’ opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere landen, zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten, werd deze symboliek mooi gevonden en werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag. (Bron: Quest)
Oranje, wit, blauw
Wist je ook dat de allereerste Nederlandse vlag oranje, wit en blauw kleurde? Die kleuren waren gebaseerd op op de familiekleuren van het huis van Oranje-Nassau, aldus de Vlaggenunie. “Prins Willem I was de leider van de opstand tegen de Spanjaarden. Bij het ontzet van den Briel in 1572 werd de vlag voor het eerst gebruikt. De vlag met de oranje baan is tot 1653 gebruikt. Vanaf dat jaar werd de huidige Nederlandse vlag gebruikt.” In 1937 nam koningin Wilhelmina een besluit waarmee deze vlag, die dus al eeuwen gebruikt werd, ook formeel en officieel de vlag van Nederland werd.
Vlagdagen in Nederland
Nederland heeft een aantal officiële vlagdagen. Op Rijksgebouwen moet op die dagen de vlag gehesen worden en voor dit vlaggen geldt een strenge vlaginstructie. Die dagen zijn:
Vlagdagen voor verjaardagen leden koninklijk huis
- 31 januari: verjaardag prinses Beatrix
- 27 april: verjaardag koning Willem-Alexander en Koningsdag
- 17 mei: verjaardag van koningin Máxima
- 7 december: Verjaardag van prinses Amalia
Vlagdagen met een relatie tot de oorlogen waarin Nederland betrokken is geweest
- 4 mei: Nationale Dodenherdenking
- 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag
- Laatste zaterdag van juni: Nederlandse Veteranendag
- 15 augustus: Formeel einde van de Tweede Wereldoorlog
Overige vlagdagen
- Derde dinsdag van september: Prinsjesdag
- 15 december: Koninkrijksdag

Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Helmond en blijf op de hoogte van alles over en rondom Helmond.
