Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerk afsteken in Helmond: check eerst even de regels

Door Marleen van Amstel-Smits 30 december 2019

Nog even en dan knalt Helmond weer het nieuwe jaar in. Vaak is dat leuk én mooi, al dat vuurwerk rond middernacht, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Dus voordat je oudejaarsnacht in een politiecel doorbrengt: check even deze regels over vuurwerk afsteken in Helmond.

De eerste regel is een duidelijke: vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan is dat strafbaar en riskeer je een boete van €100,-. Let op: je mag vuurwerk niet eens bij je hebben buiten de verkoopdagen (28, 29 en 31 december). Je mag maximaal 25 kilo (best een hoop dus) kopen en in bezit hebben.

Vuurwerk kopen

Over het kopen van vuurwerk gesproken: ook daar zijn regels aan verbonden. Het meeste vuurwerk bestel je online en haal je op in de winkel op 28, 30 en 31 december (29 december valt op een zondag). Op die dagen kan je natuurlijk ook gewoon naar de zaak gaan en daar vuurwerk kopen. Check even of het bedrijf waar je naartoe gaat een vergunning heeft. Je herkent zo’n winkel aan het bordje met daarop de tekst ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Stel: je hebt na de jaarwisseling nog vuurwerk over, dan mag je dat gewoon bewaren zolang het minder is dan 25 kilo.

Leeftijd

Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te mogen kopen? Dat ligt aan de categorie waar het vuurwerk in valt. Knalerwten, sterretjes, kleine ijsfonteintjes en Bengaalse lucifers vallen in de categorie F1. Dit betekent dat iedereen van 12 jaar en ouder het mag kopen. Het spul in categorie F2 levert weinig gevaar op en heeft een laag geluidsniveau. Je mag dit kopen als je 16 jaar of ouder bent. Voor F3-vuurwerk moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Het verschil zie je door de verpakking te bekijken: daar staat de categorie meestal op vermeld.

Carbidschieten

Wil je meer weten over carbidschieten in onze stad? We schreven er al eerder een artikel over, waarin de regels staan uitgelegd.

Vuurwerkvrije zones

Er zijn twee plekken in Helmond waar helemaal geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die vuurwerkvrije zones zijn bij het Elkerliek ziekenhuis en het Warandepark. “In deze gebieden mag u ook tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afsteken. Zo wordt de overlast voor patiënten van het Elkerliek ziekenhuis en de dieren in de Warande zoveel mogelijk beperkt”, meldt de gemeente.

Vuurwerkoverlast melden

De politie gaat streng controleren op het illegaal afsteken van vuurwerk. Wil je ze een handje helpen en overlast melden? Download dan de app ‘Mobile Alert’ van Intergraph Corporation. De gemeente gebruikt deze app om de overlastgebieden in kaart te brengen.

Lees ook:

berkendonk-1

Helmonds mysterie: waarom we geen nieuwjaarsduik meer hebben

Muts op, handschoenen aan en... in je bikini het water in duiken. We hebben het natuurlijk over een ...
albert-heijn-xl-helmond

Openingstijden van de supermarkten in Helmond met oudjaar en nieuwjaarsdag

Op het allerlaatste moment nog een doosje oliebollenmix of een fles champagne halen? Dan is het hand...

5 x dit gaat in 2020 veranderen in Helmond

Een nieuw jaar brengt vaak een hoop veranderingen met zich mee. Ook in onze stad. Wat kunnen we verw...

Meer over

Gemeente

adv.