Hoe staat gemeente Helmond er financieel voor: check het hier

Gemeente Helmond
Foto: Gemeente Helmond

Is Helmond een rijke gemeente, of moeten de burgemeester en wethouders ieder spreekwoordelijk Elk spreekwoordelijk dubbeltje omdraaien? Accountantskantoor BDO deed onderzoek naar de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten.

Daaruit blijkt dat veel gemeenten de geldzaken niet helemaal op orde hebben. Zo wordt er in sommige gemeenten meer geld uitgegeven dan dat er binnenkomt. Hierdoor wordt er niet, of heel weinig, geïnvesteerd in projecten die gericht zijn op de toekomst. Maar hoe zit dat in gemeente Helmond?

Inkomsten van gemeente Helmond

Om te beginnen: waar komt het geld vandaan? Gemeenten ontvangen langs allerlei kanten geld, maar de belangrijkste inkomstenbron is het Rijk. Daar komt in Helmond 63,6 procent van de inkomsten vandaan. De grootste bijdrage van het Rijk komt via het gemeentefonds. Dat bedrag wordt bepaald door allerlei factoren, zoals het aantal inwoners, jongeren en ouderen, lage inkomens, land- en wateroppervlakte en het aantal stads- en dorpskernen. Een gemeente mag grotendeels zelf bepalen hoe ze dat geld besteden.

Uitkeringen

Andere inkomsten ontvangt de gemeente uit uitkeringen en belastingen. De uitkeringen krijgt de gemeente ook van het Rijk. Dat geld gaat rechtstreeks naar voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals de bijstand en bijvoorbeeld korting op sport en musea.

Belastingen

Een andere vorm van inkomen komt uit de gemeentelijke belastingen. Van alle belastingen die burgers betalen, haalt de gemeente het meeste uit de onroerendzaakbelasting van huiseigenaren en afvalstoffenheffingen. In Helmond gaat dat over respectievelijk 8,3 procent van de belastinginkomsten. Uiteraard zijn er ook nog andere inkomstenbronnen, zoals opbrengst van verkochte grond, belastingen aan bedrijven en eventueel spaargeld.

Oke, nu weet je waar het geld in Helmond vandaan komt, maar is onze gemeente financieel gezond? En waar wordt dat geld aan uitgegeven? Dat lees je op de volgende pagina’s.

Score van Helmond

Staat gemeente Helmond er financieel goed of slecht voor? Nou, het rapportcijfer dat Helmond krijgt, is een 8. Daarmee staat onze gemeente op plaats 23 van de 56 gemeenten met tussen de 50.000 en 100.000 inwoners. Dat houdt in dat niet slecht scoort. Hoe deze score tot stand komt, lees je hieronder.

Zo is gemeente Helmond beoordeeld

Om de financiële gezondheid van een gemeente te meten, is gekeken naar vijf verschillende kenmerken: de schuld, het eigen geld, investeringen, de vaste inkomsten en de belastingen. Hieronder lees je hoe Helmond scoort op deze vijf punten.

 • De schuld in Helmond is 25,3 procent van de hoogte van de jaarlijkse inkomsten. Die verhouding is goed. Er zijn voldoende inkomsten om de schulden af te lossen. Vanaf een schuldpercentage van 130 procent wordt dit als een risico gezien. 

 • Van alle bezittingen en geld op de bankrekening is 49,1 procent van de gemeente zelf, de rest is geleend. Met minder dan 50 procent eigen bezittingen komt de gemeente in de gevarenzone. Als het lager wordt dan 20 procent loopt de gemeente echt risico.

 • Hoe meer geld een gemeente heeft geïnvesteerd in grond, hoe meer risico zij loopt. Je moet eerst investeren en nog maar zien of je dat terugverdient met grondverkopen. Om het risico te bepalen gebruiken accountants een ‘exploitatieratio’, die is in Helmond 34,5 procent. Dat is nét voldoen. Vanaf 35 procent komt de gemeente in de gevaren-zone.

 • De vaste inkomsten in Helmond zijn 3,5 procent hoger dan de vaste lasten, dus de gemeente heeft genoeg geld om de vaste lasten te betalen.

 • De belastingen in Helmond zijn 98,2 procent van het landelijk gemiddelde. Gemeente Helmond heeft dus nog een beetje ruimte om het te verhogen bij financiële tegenslag, maar niet veel.

Waar wordt het geld aan uitgegeven wordt, lees je op de volgende pagina’s.

Hier gaat het geld in gemeente Helmond naartoe

Het geld dat Helmond krijgt, gaat natuurlijk wel terug de gemeente in. Voor iedere gemeente zijn er dezelfde categorieën waar zij het geld aan uitgeven:

 • Organisatie: bijvoorbeeld het loon van de burgemeester en kantoorpanden.
 • Verkeer: bijvoorbeeld verkeersborden, strooien bij gladheid en lantaarnpalen.
 • Maatschappelijke ondersteuning: een heel scala aan hulp voor inwoners.
 • Sport: kosten voor sportaccommodaties.
 • Sociaal: vrijwilligers, mantelzorgers en sociaal werk.
 • Inkomen en werk: geld voor uitkeringsgerechtigden en re-integratietrajecten.
 • Cultuur: subsidies voor kunst- en cultuurprojecten.
 • Jeugdzorg: hulp en zorg voor de jeugd.
 • Groen: onderhoud aan alle parken, plantsoenen, speeltuintjes, kinderboerderij en perkjes.
 • Openbare ruimte: geld voor projecten die de ruimte in de gemeente verbeteren.
 • Veiligheid: geld voor onder andere BOA’s, stads- en parkeerwachten en dierenbescherming.
 • Wonen: geld voor het aanwijzen van locaties waar woningen gebouwd kunnen worden.
 • Overig: kostenposten die niet direct zichtbaar zijn, zoals investeren in economische ontwikkeling, onderhoud van havens, verkoop van grond, subsidies voor bedrijven en geld dat opzij wordt gezet voor later.

Nu weet je hoe gemeente Helmond er financieel voor staat. Benieuwd naar onze buurgemeenten? Dat kun je hier checken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Gratis menstruatieproducten in Helmond: hier in de stad vind je uitgiftepunten”

Gratis menstruatieproducten in Helmond: hier in de stad vind je uitgiftepunten

Ga naar “Hoppa: dit cijfer krijgt Helmond voor de leefbaarheid in onze stad”

Hoppa: dit cijfer krijgt Helmond voor de leefbaarheid in onze stad

fieters centrum
Ga naar “Gratis trouwen in Helmond: op deze dag kan het”

Gratis trouwen in Helmond: op deze dag kan het

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022