Stempassen? Ja, we mogen alwéér naar de stembus en dit is waarom

Door Marleen Smits 6 mei 2019

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd mogen we in de Helmond weer naar de stembus. Na de Provinciale Statenverkiezing in maart, is het deze maand de beurt aan Europa. Je stempas heb je uiterlijk dinsdag 7 mei in de brievenbus.

Dit keer zijn de stembureaus niet op woensdag, maar op donderdag open voor deze verkiezingen. Waar ze over gaan? Bij deze verkiezingen wordt bepaald welke 705 Europarlementariërs in het Europees Parlement mogen. 29 van die Europarlementariërs zijn Nederlanders.

Zij gaan zich de komende vijf jaar buigen over zaken als de internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei.

Lage opkomst

Klinkt misschien als een ver van je bed show en zelfs premier Mark Rutte noemde deze verkiezingen in januari in Buitenhof ‘niet zo relevant’ – om daar later gauw op terug te komen. De opkomstcijfers zijn zeker de laatste twintig jaar niet zo spectaculair. Bij de laatste Europese verkiezingen lag de opkomst in Nederland op 37,3 procent.

Komt er ook weer een kieswijzer?

De verkiezingen worden gehouden van 23 t/m 26 mei 2019, in Nederland kun je op 23 mei jouw stem uitbrengen. Altijd handig om een kieswijzer te kunnen doen voor je naar het stembureau gaat. De StemWijzer van ProDemos gaat binnenkort online.

Waar kun je stemmen?

Er worden in de Helmond weer een hoop stembureaus ingericht. De complete lijst komt op 8 mei op de website van de gemeente. Als Helmonder kun je bij elk van deze stembureaus stemmen, je hoeft niet per se naar het stembureau dat op je stempas staat. Op 23 mei kun je tussen 7.30 en 21.00 uur stemmen. De kandidatenlijst wordt komende weken huis aan huis verspreid.

Stemmen tellen

Wil je jezelf nog wat extra inzetten bij de verkiezingen? Geef je dan op als ‘stemmenteller’. Dat duurt van 20.45 uur tot ongeveer 1.00 uur ’s nachts. Je krijg dan een vergoeding van €50,-. Toch mooi meegenomen! Check hier hoe je je kunt opgeven.

Lees ook:

Mag dat: een selfie maken in het stemhok?

Deze week is het zover: de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Alle ins & o...
Verkiezingen Helmond

Dit is de uitslag van de verkiezingen in Helmond

Veel meer Helmonders gingen woensdag 20 maart naar de stembussen voor de Provicale Statenverkiezinge...
roka-helmond

Deze Helmondse horecazaken kregen een Gold Award bij de restaurantverkiezing

Dit is wel een applausje waard: maar liefst vijf Helmondse restaurant kregen een Gold Award tijdens ...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.