Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na vandaag blijven alle luchtalarmen twee maanden op maandag stil en dit is waarom

Door Marleen Smits 6 april 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks op veel plekken in de Helmond om 12.00 uur het luchtalarm. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar de komende maanden zal het op de eerste maandagen stil blijven. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Tekst loopt door onder de tweet

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

Gaat-ie tóch?

Stel: ergens in de komende twee maanden hoor je de sirenes alsnog. Wat moet je dan doen? Ga naar binnen en zet de radio aan. Luister dan voor informatie en instructies naar de rampenzender (Omroep Brabant): in Helmond op etherfrequentie FM 87.6 en kabelfrequentie FM 92.9.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

Zo zit dat: de do’s en don’ts als je een voertuig met zwaailicht en sirene tegenkomt

Je ziet het regelmatig: een ambulance met sirene en zwaailichten probeert door het drukke verkeer te...
Zwarte kastjes lantaarnpalen Helmond

Helmonds mysterie: het nut van die vreemde, zwarte kastjes aan lantaarnpalen

We lossen iedere week een Helmonds mysterie op. Hoe de klok van de Lambertuskerk wordt verzet, of wa...
Beveiliging camera cameratoezicht Helmond

Helmonds mysterie: hoeveel camera’s in de stad hangen en waarom

Beveiligingscamera’s. De een vindt het een fijn idee dat er iemand meekijkt, anderen zijn deze Big B...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.