Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: zwemmen in de Zuid-Willemsvaart of in een vijver?

Door Marleen Smits 4 juni 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Want, mag je zwemmen in het kanaal?

Op een snikhete dag wil je natuurlijk een verfrissende duik nemen. En stel: je hebt geen zin om naar Berkendonk te gaan. Nee, je wil baden in de Zuid-Willemsvaart of ergens anders in een vijver of rivier.

Regeltjes

Om erachter te komen of dit mag, zoeken we in de Algemene plaatselijke verordening Helmond 2008 (APV). Onder artikel 5.3.6a vinden we de regels over ‘zwemmen en baden in openbaar water’. Daarin staat dat het college van B en W een verbod mag instellen voor specifieke plekken. In de APV staan geen plekken waar momenteel een verbod geldt. De gemeente heeft ook geen andere locaties aangewezen waar je niet mag zwemmen.

Yes!

Je mag dus gewoon zwemmen in het kanaal! Maar voordat je je koelbox en zonnebrandspray pakt: je moet wel met een paar dingen rekening houden. Het is belangrijk dat je als zwemmer geen hinder of gevaar bent voor scheepsverkeer. Verder is het verboden om op fonteinen of bruggen te klimmen en om er vanaf te springen. Naaktrecreatie mag ook niet, behalve op het naaktstrandje bij Berkendonk.

Op eigen risico

Het zwemmen in openbaar water is helemaal op eigen risico. Houd er rekening mee dat er van alles in een vijver, meertje of in het kanaal kan liggen. Oude fietsen of misschien zelfs auto’s. En die gaan roesten. Daar wil je je niet aan openhalen! Interessant weetje: het kanaal in het centrum is ongeveer twee meter diep.

Waterkwaliteit

Verder is het ook handig om de waterkwaliteit te checken voordat je een duik neemt. Je wil niet het risico lopen om tussen de blauwalg te zwemmen… Op deze website plaatst Waterschap Aa en Maas informatie over de waterkwaliteit.

Lees ook:

Hond zwemmen Helmond

Je hond zomaar overal laten zwemmen in Helmond: even checken of dat mag

Je hond wil ook weleens een frisse duik nemen. Nu kun je natuurlijk een speciaal hondenbadje opzette...
berkendonk-1

Buiten zwemmen in Helmond en omgeving: hier kan het

De hele week schijnt de zon in Helmond en met temperaturen van ruim dertig graden wordt het bloody h...
loes-ehrismann

Loes van de reddingsbrigade: ‘Kinderen leren zwemmen is het leukste dat er is’

Loes Ehrismann (26) is al 21 jaar - ja, echt - lid van de Helmondse reddingsbrigade De Reddingsklos....

Meer over

Gemeente

adv.