Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Magneetvissen in Helmond: even checken of dat mag

Door Marleen Smits 10 juli 2019

Het is de laatste tijd steeds vaker in de media; magneetvissen. Vooral omdat meerdere keren gevaarlijke voorwerpen, zoals oude explosieven, werden opgevist. In sommige gemeenten is het inmiddels verboden. Hoe zit dat in Helmond?

Explosieven

De reden dat magneetvissen in sommige gemeenten is verboden, is vanwege het gevaar dat het op kan leveren. Zo visten twee jongens in 2016 een handgranaat uit de Bakelse Aa in Helmond. De politie moest de omgeving afzetten en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) haalde de granaat op om het ergens anders te vernietigen. Stel je voor dat het af zou gaan in bijzijn van de vissers!

In Helmond

Maar is er ook daadwerkelijk een verbod op magneetvissen in onze gemeente? Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat dit níet het geval is. Sterker nog: “In principe draagt magneetvissen bij aan het hergebruik van ijzer en het schoonhouden van ons oppervlaktewater”, aldus de gemeente. Zolang je geen andere overtredingen maakt, zoals het beschadigen van de natuur, ben je tijdens het magneetvissen dus niet strafbaar in Helmond.

Risico’s

De gemeente wil nog wel een waarschuwing geven: “Hoewel de kans relatief klein is, kan men explosieven, munitie of wapens opvissen. In Helmond hebben wij bij baggerwerkzaamheden dergelijke voorwerpen (nog) niet aangetroffen, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat nog ergens iets is blijven liggen uit de Tweede Wereldoorlog.” Wat je moet doen als je tóch een explosief of ander soortgelijk voorwerp opvist? Geef dat zo snel mogelijk door aan de politie.

Video

Magneetvissen is hot. YouTube staat vol met filmpjes van mensen die met een supersterke magneet allerlei spullen boven water halen. Ook in Helmond wordt wat afgevist. Bekijk dit voorbeeldje maar eens:

Lees ook:

haven-helmond-kasteel-kanaal

Op deze plekken in de stad mag je vissen

Je hengeltje uitgooien en een middagje vissen kan heerlijk ontspannen zijn. Maar mag dat wel zomaar ...
kanaal-helmond-001

Zwemmen in de Zuid-Willemsvaart of in een vijver: even checken of het mag

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat: voor je eigen oprit parkeren op straat?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Meer over

Gemeente

adv.