Mag dat: een bankje voor je huis zetten?

Door Marleen Smits 17 mei 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Want, mag je zomaar een bankje, plantenbakken en andere gezelligheid voor je deur plaatsen als je geen voortuin hebt?

Het is natuurlijk hartstikke gezellig. Neerploffen op je bankje en urenlang bijkletsen met de buurtjes, en dat alles gewoon op straat. Maar wist je dat de stoep voor je huis gemeentegrond is? En dat dan de Algemene plaatselijke verordening Helmond 2008 (APV) geldt? We doen even navraag bij de gemeente. Er zijn inderdaad regels als het gaat om ‘voorwerpen op of aan de weg’.

Het mag, maar…

Niet zomaar. Je moet met een paar dingetjes rekening houden. Zo is het verboden om de ‘bruikbaarheid van de weg’ te belemmeren. In simpele woorden: er moet altijd een breedte van 1,5 meter op de stoep vrij zijn. Op de weg geldt 3,5 meter. Verder mag er geen kans zijn op schade en je mag onderhoudswerkzaamheden niet belemmeren.

Goed nieuws dus! Het kan gewoon. Wij zeggen: zet je bankje gerust neer. Oh, en iets in je voortuin zetten, is natuurlijk nooit een probleem.

Lees ook:

puppy-hondenbelasting-helmond

Hondenbezitters opgelet: de hondenpolitie is onderweg!

Heb je een hond en is-ie nog niet aangemeld bij de gemeente? Tip: doe dat zelf zo snel mogelijk. De ...
theater-het-speelhuis-helmond

Het Speelhuis zit weer aan het Speelhuisplein

Het Speelhuis zit vanaf nu niet meer aan de Kromme Steenweg 29. Speciaal voor het theater wordt dat ...
kat-in-een-pot

Helmonds mysterie: Waar komt de naam Kattenmeppers nou echt vandaan?

Het verhaal kennen we allemaal. Wij Helmonders hadden vroeger geen cent te makken en zouden vanwege ...

Meer over

Gemeente

adv.