Mag dat: een selfie maken in het stemhok?

Door Marleen Smits 18 maart 2019

Deze week is het zover: de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Alle ins & outs daarover vind je hier. Als je gaat stemmen, wil je dat misschien wel vastleggen. Leuk voor Instagram of Snapchat, weet je wel. Maar mag dat eigenlijk: een selfie maken in het stemhok? Wij hebben het antwoord voor je.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 gebeurde het voor het eerst ineens opvallend veel: selfies in het stemhokje. Stemfies werden ze genoemd. En er was gelijk een hoop commotie over. Komt het kiesgeheim hierdoor niet in gevaar?

Een verbod

Een werd zelfs gesproken over een verbod op de selfie in het stemhokje. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken (Ronald Plasterk) begon daar niet aan. Zo mag je vandaag de dag nog steeds gewoon een selfie maken als je gaat stemmen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Niet alle voorzitters van stemlokalen zijn daar even blij mee, want het kan de boel natuurlijk wel een beetje ophouden. Wie staat er nou in één keer goed op een selfie? Maar denk maar zo: jouw selfie kan anderen aansporen om ook te gaan stemmen. En dat is toch alleen maar goed?

Mee in het stemhok

Je mag trouwens niet zomaar iedereen mee het stemhok in nemen. Baby’s en kinderen tot drie jaar mogen mee, want die hebben nog een invloed op het stemgedrag. Verder mogen alleen mensen met een lichamelijke beperking geholpen worden.

Lees ook:

Stembureau verkiezingen

Op deze Helmonders kun je stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen

Op 20 maart gaan we met z'n allen naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezing. Wij in Helmo...

5 x Waarom je dus wél moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezing

De Provinciale Statenverkiezing: niet zo belangrijk voor jou, toch? Daar heb je het mis! Want tijden...
Stembureaus Helmond

Bij deze stembureaus in Helmond breng jij op 20 maart jouw stem uit

Op woensdag 20 maart trekken we allemaal weer naar de stembureaus in Helmond om onze stemmen uit te ...

Meer over

Gemeente

adv.