Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Krijg je in Helmond een boete als je door rood loopt?

Door Marleen Smits 17 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: mag dat? Met deze week: mag je eigenlijk ongestraft door het rode stoplicht wandelen?

Het zal niemand verbazen dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is. Rood licht is er natuurlijk niet voor niets: het zorgt ervoor dat er geen ongelukken gebeuren. Maar wist je dat je daadwerkelijk een boete kunt krijgen als oom agent je betrapt op een illegale oversteek? Een rood stoplicht negeren als voetganger kost je €70,-. Dat is wel iets minder dan de boete voor door rood licht fietsen (€95,-) of door rood rijden met de auto (€240,-).

Zie het licht

En wat nu als je op een paar meter afstand van het stoplicht oversteekt, geldt het dan ook? Dat ligt eraan. Als jij als het voetganger het licht kunt zien, dan ben je in overtreding. Politieagenten staan waarschijnlijk niet zo heel vaak te controleren of jij wel wacht op groen licht. En waarschijnlijk hangen ze ook niet zo vaak uit het raam van het politiebureau aan de Kasteel-Traverse om te controleren. Maar hé, je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Gelukkig niet zoals in China

Gelukkig hebben we hier in Helmond nog niet zo’n systeem als in het Chinese Shenzhen. Daar gebruiken ze gezichtsherkenning bij de zebrapaden en kom je op een zwarte lijst als je vijf keer of vaker door het rode licht loopt. En sta je op die zwarte lijst? Dan ben je mooi het haasje, want je kan dan bijvoorbeeld geen lening meer krijgen om een huis te kopen. Kijk, dat zijn andere maatregelen.

Lees ook:

europaweg-hortsedijk

Deze flitspaal in Helmond zorgde voor bijna 5.000 boetes in vier maanden tijd

Zoef en flits! In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er meer boetes uitgedeeld dankzij de flitspa...
Nieuwveld Helmond

Even opletten: werkzaamheden bij het Nieuwveld bij winkelcentrum De Bus

Goed om te weten: vanaf maandag 14 oktober zijn er werkzaamheden bij het Nieuwveld. De straat bij wi...
Olifantenpaadje Helmond

Olifantenpaadjes in Helmond: weet jij ze te vinden?

'Olifanten-wàt?!' Olifantenpaadjes zijn onofficiële paden die wij met z’n allen hebben gemaakt omdat...

adv.