Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: tegen een raamkozijn leunen of op een drempel zitten?

Door Marleen Smits 24 mei 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Want, mag je even rustig tegen een raamkozijn leunen of op een drempel gaan zitten?

Stel, je bent moe na een dagje keihard shoppen in de binnenstad. Je bent toe aan een rustmomentje en ploft neer op de eerste drempel die je ziet. Je zal denken: ‘dat kan vast geen kwaad.’ Heb je het dan bij het juiste eind?

Regeltjes

We duiken in de Algemene plaatselijke verordening Helmond 2008 (APV). Hierin staan de regels die in onze gemeente gelden, dus ook over deze kwestie.

Daarin staat, onder artikel 2.4.9, het volgende: “Het is verboden om zonder redelijk doel in, op of tegen een raamkozijn of een drempel van een gebouw te zitten of te liggen.” Je mag ook niet zomaar in een portiek of tegen een poort staan, als je geen goede reden hebt.

Verder is het ook verboden om, zonder geldig argument, in een openbare ruimte van een gemeenschappelijk gebouw te zijn. Je mag dus niet zomaar een flatgebouw binnenlopen en op de trap gaan zitten, als je daar niet woont of op bezoek bent.

Redelijk doel

Wat betekent dit nou eigenlijk? Een ‘redelijk doel’? Dat staat niet omschreven in de APV, dus deden we extra navraag bij de gemeente. “Er is geen definitie van de term redelijk doel. Het betreft hier maatwerk. Gekeken wordt naar de feiten en omstandigheden van het geval.” Als je volgens de politie, boa’s of stadswachten geen goede reden hebt, kan je een boete krijgen van €95,-.

Vraag jij je ook weleens af: mag dat? Laat het ons weten via [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

brandevoort-de-veste-centrum-15

Mag dat: een bankje voor je huis zetten in Helmond?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Dragonfruit

Een keer iets anders: boodschappen doen bij deze niet-Nederlandse supermarkten

"Wat eten we vandaag?" Het is een veelgestelde vraag in onze huishoudens en misschien ook wel één va...
Straatbeeld

Helmonds mysterie: Wat doen deze mannetjes hier op het dak?

Hoe vaak loop jij door het Ketsegangske, in het centrum van de stad? En kijk je dan ook wel eens naa...

Meer over

Gemeente

adv.