Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: tegen een raamkozijn leunen of op een drempel zitten?

Door Marleen Smits 9 juli 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Want, mag je even rustig tegen een raamkozijn leunen of op een drempel gaan zitten?

Stel, je bent moe na een dagje keihard shoppen in de binnenstad. Je bent toe aan een rustmomentje en ploft neer op de eerste drempel die je ziet. Je zal denken: ‘dat kan vast geen kwaad.’ Heb je het dan bij het juiste eind?

Regeltjes

We duiken in de Algemene plaatselijke verordening Helmond 2008 (APV). Hierin staan de regels die in onze gemeente gelden, dus ook over deze kwestie.

Daarin staat, onder artikel 2.4.9, het volgende: “Het is verboden om zonder redelijk doel in, op of tegen een raamkozijn of een drempel van een gebouw te zitten of te liggen.” Je mag ook niet zomaar in een portiek of tegen een poort staan, als je geen goede reden hebt.

Verder is het ook verboden om, zonder geldig argument, in een openbare ruimte van een gemeenschappelijk gebouw te zijn. Je mag dus niet zomaar een flatgebouw binnenlopen en op de trap gaan zitten, als je daar niet woont of op bezoek bent.

Redelijk doel

Wat betekent dit nou eigenlijk? Een ‘redelijk doel’? Dat staat niet omschreven in de APV, dus deden we extra navraag bij de gemeente. “Er is geen definitie van de term redelijk doel. Het betreft hier maatwerk. Gekeken wordt naar de feiten en omstandigheden van het geval.” Als je volgens een agent of boa geen goede reden hebt, kan je in theorie een boete krijgen.

Vraag jij je ook weleens af: mag dat? Laat het ons weten via [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Elektrische auto parkeren Helmond

MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
Burgemeester Geukerspark 003

MAG DAT: fietsen in het Burgemeester Geukerspark?

Mag je zomaar fietsen in het Burgemeester Geukerspark? Sinds de opening van het nieuwe park vorige w...
Auto wassen

MAG DAT: je auto wassen op de stoep in Helmond?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

Meer over

Gemeente

adv.