Hoe zit dat nou precies met fietsen in de binnenstad? Dit zijn de regels

Door Marleen Smits 20 februari 2019

Je kent het wel, je moet even snel naar een winkel om een kledingstuk terug te brengen of je wil gewoon lekker gaan shoppen. Dan is het makkelijk om op de fiets te gaan. Maar pas op, want je mag niet altijd in het winkelgebied in de binnenstad fietsen.

Zodra je naar de Veestraat, Markt, Ameidestraat of andere winkelstraten in het centrum komt, zie je een verkeersbord. Daarop staat dat het verboden is om te fietsen tussen 9.00 en 21.00 uur. Toch denken sommigen dat je tot 11.00 uur prima over de Markt of in de Veestraat mag crossen zonder bekeurd te worden. Hoe zit dat precies?

Lage prioriteit

We doen navraag bij de gemeente en dan blijkt: “Het verbod geldt inderdaad tussen 09.00 en 21.00 uur. Wel is het zo dat tot 11.00 uur de toelevering van de winkels is toegestaan en er dan vrachtauto’s, bestelbussen etc. rijden. Dit heeft dus voor wat betreft handhaving een lage prioriteit”, zegt een woordvoerder.

Bekeuringen

Toch kan je tussen 9.00 en 11.00 uur best een boete krijgen, want het verbod geldt dan natuurlijk wel gewoon. Wij raden je dan ook aan om gewoon lekker met de fiets aan je hand te gaan lopen. De boetes zijn namelijk niet misselijk: ze kunnen oplopen tot €55,-. Regelmatig surveilleert Toezicht en Handhaving in de stad. Gemiddeld krijgen 25 fietsers per maand een bekeuring omdat ze in het winkelgebied rijden buiten de toegestane tijden.

Lees ook:

europaweg-hortsedijk

Zoveel boetes deelden de flitspalen in Helmond vorig jaar uit

De postbezorger heeft overuren gemaakt afgelopen jaar, want de flitspalen aan de in Helmond, zorgden...
Appen in de auto smartphone

Meer dan €55.000,- aan boetes voor appen en bellen achter het stuur in Helmond

Handheld bellen of appen achter het stuur is zó uit de tijd. Toch heeft niet iedereen die memo gekre...
boetes-fietsers-centrum-helmond

7 x verkeersboetes die niet misselijk zijn voor fietsers

Stel je voor: je komt net uit de kroeg bij de haven en heb lekker wat biertjes achter je kiezen. Pri...

adv.