Het overlijden van een naaste: dit moet je als Helmonder regelen

Als een naaste overlijdt, komt er veel op je af. Naast het verdriet en de rouw moet je een hoop regelen in Helmond. Grote kans dat je door alle indrukken niet exact weet wat je moet doen. Hier zie je een overzicht.

Goed om te weten: in dit artikel gebruiken we de term ‘naaste’. Dit kan een gezinslid zijn of een partner met wie je samenwoont. Wil je de situatie weten voor iemand buiten je gezin of partner? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of en zo ja, wat jij kan regelen.

Aangifte van overlijden doen

Als een naaste overlijdt, moet je aangifte van overlijden doen bij je gemeente. Sommige uitvaartondernemers doen dit namens jou, maar zijn het niet verplicht. Je kunt het in Helmond zelf regelen bij de gemeente.

Aangifte van overlijden kun je in Helmond online of bij de gemeente zelf doen.

Goed om te weten: de aangifte van overlijden moet voor de uitvaart of binnen zes werkdagen na het overlijden gedaan zijn.

Verklaring vanuit een arts

Om aangifte van overlijden te kunnen doen, heb je een verklaring van een arts nodig. Deze krijg je vrijwel altijd van de behandelend arts, die ook het overlijden heeft bevestigd. Dit kan een arts van Elkerliek Ziekenhuis zijn, maar ook een huisarts. Is een naaste plotseling thuis overleden? Dan moet er dus een huisarts langskomen.

Zodra je aangifte van overlijden door gemeente Helmond is bevestigd, maakt de gemeente een akte van overlijden. Het is verstandig om deze akte op te vragen, want deze heb je later nodig.

Bron: Rijksoverheid.

Een uitvaart in Helmond

In Helmond ben je vrij om zelf een uitvaart voor je naaste te organiseren. Een uitvaartorganisatie kan de werkzaamheden van je overnemen.

De uitvaartorganisaties in Helmond zijn:

 • Mavendo
 • Van der Stappen
 • Jos Buitelaar
 • De Groof
 • Hans Raaijmakers

Begraven of cremeren in Helmond

De overheid heeft een termijn gesteld aan begraven en cremeren; dit mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden zijn en niet later dan zes werkdagen. Wil je buiten dat termijn je naaste begraven of cremeren? Dan heb je toestemming van de burgemeester nodig.

Begraven in Helmond

In Helmond zijn in totaal zes begraafplaatsen en rest bestaat uit katholieke of protestantse begraafplaatsen. Daarnaast vind je in de omgeving van Helmond, zoals in Heeze nog een aantal natuurlijke begraafplaatsen.

Cremeren in Helmond

In Helmond kun je ook op een aantal plekken terecht voor een crematie. Zo kun je naar DELA, Crematorium Berkendonk of Crematorium24.

Je woning na het overlijden van je naaste

Het overlijden van een naaste kan invloed hebben op je woonsituatie. Daar lees je hier meer over.

Huurwoning in Helmond

Heb je een huurwoning en stond die op naam van de overleden naaste? Dan mag je er gewoon blijven wonen, maar moet je de huurwoning wel op jouw naam zetten. Dit doe je bij de verhuurder. Staat de woning op jullie beide namen of op jouw naam? Dan hoef je niets te doen. Het huurcontract loopt gewoon door onder dezelfde voorwaarden.

Koopwoning in Helmond

Heb je een koopwoning in Helmond en staat die op naam van jou en je overleden naaste? Dan moet je het overlijden melden bij de hypotheekverstrekker. Je hypotheek loopt gewoon door. Er zijn vervolgens drie verschillende situaties:

 • Je erft de woning omdat hierover afspraken staan in het samenlevingscontract of de erfenis. Je kunt dan gewoon in het huis blijven wonen.
 • Je blijft in het huis wonen omdat je zelf de eigenaar bent.
 • Een andere nabestaande erft de koopwoning, bijvoorbeeld omdat je geen samenlevingscontract met je partner had.

Bron: Rijksoverheid.

Abonnementen stopzetten

Een sportabonnement van de sportschool of golfclub; die moeten stopgezet worden. Veel organisaties vragen hierbij om een kopie van de akte van overlijden, die je van de gemeente hebt gekregen.

Bankrekening

Naast de abonnementen is het ook belangrijk om de eigen bankrekening stop te zetten na het overlijden van je naaste. De meeste banken in Helmond hebben hier een speciale afdeling voor. Neem hiervoor contact op met de bank.

Bron: Rijksoverheid.

Verzekering aanpassen

Het overlijden van je naaste kan invloed hebben op de verzekering, zowel op die van jou als de naaste. Het overlijden wordt niet automatisch doorgegeven aan de verzekeraar. Vaak heb je voor het opzeggen een kopie van de akte van overlijden nodig.

Goed om te weten: gemeente Helmond geeft wél het overlijden door bij de zorgverzekeraar. Die stopt dus automatisch.

Bron: Rijksoverheid.

Kenteken op jouw naam

Wil jij de voormalige auto van een naaste overnemen en heb je hier recht op doordat je het voertuig erft? Dan is het belangrijk dat je het kenteken laat overschrijven op jouw naam. Dit doe je via de RDW en kan via deze link. Let op: je moet binnen vijf weken na het overlijden het kenteken overschrijven.

Bron: Rijksoverheid.

Paspoort inleveren

Het paspoort of de identiteitskaart van je naaste moet je na het overlijden inleveren. Dit doe je bij de afdeling Burgerzaken van gemeente Helmond. Er is geen wettelijk termijn wanneer je dit inlevert, omdat je voor het stopzetten van abonnementen soms een kopie van een paspoort moet meesturen.

Bron: Rijksoverheid.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Samenwonen in Helmond: dit moet je regelen ”

Samenwonen in Helmond: dit moet je regelen 

samenwonen helmond
Ga naar “Gemeente Helmond trekt portemonnee: één miljoen euro voor meer groen in de stad”

Gemeente Helmond trekt portemonnee: één miljoen euro voor meer groen in de stad

Ga naar “Gratis menstruatieproducten in Helmond: hier in de stad vind je uitgiftepunten”

Gratis menstruatieproducten in Helmond: hier in de stad vind je uitgiftepunten

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022