Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel kinderen in Helmond leven met het risico op armoede

Door Marleen Smits 10 december 2019

Het liefst hebben we allemaal een spaarrekening waar je ‘U’ tegen zegt en genoeg geld om leuke dingen te doen. Maar dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook hier in Helmond heerst armoede. Het CBS publiceerde cijfers over kinderen die in een gezin opgroeien met een lager inkomen dan de lage-inkomensgrens.

Als we naar heel Nederland kijken, groeit 1 op de 12 kinderen op met het risico op armoede. Dat blijkt uit de meest recente cijfers (van 2018). Volgens het statistiekbureau komt een groot deel van deze gezinnen in de problemen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet ieder jaar op vakantie en vaak blijft er geen geld over voor nieuwe kleding. De meeste gezinnen moeten rondkomen van een uitkering.

In Helmond

Van alle kinderen tot 18 jaar heeft 9,2% kans op armoede in Helmond. Dat zijn er dus nogal wat. Gelukkig is het niet zo erg als in sommige andere steden. Zo ligt het percentage in Eindhoven op 9,7% en in Tilburg is dat 10,8%. Kinderen in Rotterdam lopen gemiddeld gezien het grootste risico op armoede: daar gaat het om 17,5%.

Tekst loopt door onder het kaartje

Lage-inkomsgrens

Het CBS spreekt van ‘risico op armoede’ wanneer een gezin een lager inkomen heeft dan de lage-inkomensgrens. Maar waar ligt die grens precies? Dat hangt af van de gezinssituatie. In 2018 lag de grens voor een alleenstaande op netto €1.060,- per maand. Voor een koppel was dat €1.460,-, en met twee minderjarige kinderen €2.000,-.

Lees ook:

Doe mee aan de indebuurt Helmond kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Helmond is d...
Markt Helmond

Feiten en cijfers: zoveel Helmonders leven in armoede

In 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bev...
Helikopter

Op deze 5 uitjes in de regio krijg je fikse kortingen

Heb je zin om een dagje weg te gaan in onze eigen regio, bijvoorbeeld in de kerstvakantie? Maar vind...

adv.