Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: ergens je tentje neerzetten en wildkamperen in Helmond?

Door Marleen Smits 6 september 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je in Helmond wildkamperen?

Ben jij iemand die overal wel kan slapen? Of ben je een avonturier die graag wil wildkamperen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar mag het eigenlijk wel?

Regeltjes

Om erachter te komen of dit mag, zoeken we in de Algemene plaatselijke verordening Helmond 2008 (APV). Onder artikel 5.2.1 vinden we de regels over ‘recreatief nachtverblijf buiten kampeerterrein’.

In de APV lezen we het volgende: “Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein.” Het mag dus niet. Maar wacht, wat is een kampeermiddel dan precies? Volgens de APV gaat het om een onderkomen of voertuig. Met andere woorden: als je in de buitenlucht in een slaapzakje ligt, doe je niks illegaals.

Hè, wat jammer nou! Je kunt dus nergens in Helmond je tent of vouwwagen neerzetten. En dan bedoelen we ook echt nérgens, want in onze gemeente vind je geen campings. Er zit dus maar één ding op: kamperen in je eigen achtertuin.

Wildkamperen in Nederland

Wil je tóch ergens wildkamperen in Nederland? In principe is dat overal verboden. Er zijn gelukkig wel uitzonderingen: Staatsbosbeheer heeft een aantal ‘paalkampeerplekken‘. Je gaat dan helemaal back to basic: zonder douche, wc of elektriciteit. Paalkamperen is gratis en komt in Nederland nog het meest in de buurt van wildkamperen.

Lees ook:

koehorn-camping

Staycation: 7 x campings in de buurt van Helmond

Soms wil je er gewoon even lekker tussenuit. Een staycation kan heerlijk zijn. Een beetje rommelen i...
caravan

Zo lang mag je je caravan of camper voor de deur parkeren in Helmond

De zomervakantie is hartstikke aan! Caravans, campers en vouwwagens worden uit de stallingen gehaald...
tegen-kozijn-leunen-of-op-drempel-zitten

Mag dat: tegen een raamkozijn leunen of op een drempel zitten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

Meer over

Gemeente

adv.