Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: fietsen door Helmond als je alcohol hebt gedronken na een avondje stappen?

Door Marleen van Amstel-Smits 13 februari 2020

We kennen het allemaal: na een iets te gezellige stapavond aan het Havenplein of de Steenweg stap je op je fietsie op weg naar huis. Natuurlijk heb je een paar biertjes of cocktails op. Niks mis mee, toch? Elke zaterdagnacht (of ochtend) crossen Helmonders op hun tweewieler door de stad. Zeker wanneer het warm is, is het extra verleidelijk om na een drankje in de kroeg de fiets te pakken. Maar hoe zit het eigenlijk? Mag je onder invloed van alcohol fietsen of niet? Goed om te weten, zeker met carnaval in aantocht!

De rijksoverheid komt met het verlossende antwoord via de website. Dat mag niet! Waarom? Het kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee vorm je een gevaar voor anderen. Dit geldt dus niet alleen voor autobestuurders en motorrijders die met een borreltje op toch achter het stuur stappen. Ook voor fietsers mag het alcoholpercentage in je bloed maar 0,5 promille zijn.

Een of twee glazen

Dit komt erop neer dat vrouwen een glas van ongeveer 25 centiliter mogen drinken en een man twee glazen. Al verschilt dit natuurlijk per persoon. De een heeft nou eenmaal een snellere stofwisseling of leverwerking dan de ander. Ook de hoeveelheid eten in je maag kan meespelen.

Boete

Mocht je toch gepakt worden als je lallend over de Markt (of ergens anders natuurlijk) fietst, dan krijg je een boete. De officier van justitie bepaalt hoe hoog die boete is. Op de website van het Openbaar Ministerie wordt een schatting gegeven van €100,-. Al kan het ook duurder uitpakken als je gevaarlijk rijgedrag vertoont. Veroorzaak je een ongeluk door je gezwalk? Dan kun je zelfs veroordeeld worden. Dat wordt toch maar een Bob regelen of meeliften op de bagagedrager!

Lees ook:

Parkeren Helmond vergunninghouders

Ho, stop, wacht! Op deze plekken mag je niet zomaar parkeren

Je wil even een pakketje ophalen of je duikt snel een kledingwinkel in. Waar laat je dan je auto? Ge...
jumbo-helmond

Mag dat: met een winkelwagentje je boodschappen naar huis brengen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
brandevoort-de-veste-centrum-15

Mag dat: een bankje voor je huis zetten in Helmond?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

adv.