Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten als je naar Helmond gaat verhuizen

Door Marleen van Amstel-Smits 20 september 2020

Helmond is een superfijne stad om te wonen en steeds meer mensen ontdekken dat. We blijven maar nieuwe inwoners krijgen! Dus: ben jij van plan om naar Helmond te verkassen? Wij zetten een paar handige weetjes voor je klaar.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Inschrijven in de gemeente

Stadswinkel Helmond
De stadswinkel van de gemeente Helmond. Foto: Google

Huis gevonden? Check! Wanneer je gaat verhuizen naar (of binnen) Helmond, moet je altijd je nieuwe adres doorgeven bij de gemeente. Dat kan maximaal vier weken voor de verhuizing tot vijf dagen daarna. Jezelf inschrijven in Helmond of een nieuw adres doorgeven kost je niks.

Verhuizing doorgeven

Hoe dat precies werkt? Heel eenvoudig: je regelt het gewoon online via de website van de gemeente. Als je het fijner vindt, kun je ook een afspraak maken in de Stadswinkel.

Emigreren

Ben je van plan om te vertrekken naar het buitenland? Dan moet je dit ook doorgeven bij de gemeente, zelfs wanneer je je huis in Helmond gewoon aan wilt houden. Kijk voor alle informatie op deze pagina.

Parkeervergunning

gratis-of-goedkoop-parkeren-in-helmond
Foto: indebuurt

Verkas je naar een huis dat in een zone met betaald parkeren staat en heb je geen eigen parkeermogelijkheid? Dan kom je misschien in aanmerking voor een parkeervergunning. Het is belangrijk dat je staat ingeschreven op het nieuwe adres en dat de auto op jouw naam staat.

Kosten

Goed om te weten: per adres heb je recht op één vergunning. Dus wanneer jij en je partner allebei een auto hebben, dan moeten jullie een keuze maken. Een parkeervergunning kost €12,50 per maand (prijs in 2020). Lees er hier alles over.

Afval

Vuilnis afval feestdagen Helmond
Foto: Unsplash

Alles is geregeld. Jij woont in je nieuwe stekkie. Maar hoe zit het dan met je afval? Wanneer mag je de container op straat zetten? Check daarvoor de AfvalApp. Vul je postcode en huisnummer in en je krijgt meteen een handige kalender te zien met alle afvalophaaldagen.

Containers

Handig om te weten: De gemeente Helmond werkt met drie verschillende containers: een grijze voor restafval, een groene voor gft en een kliko met blauwe deksel voor papier. Ieder huishouden heeft recht op deze drie containers. Als je gaat verhuizen naar een nieuw adres waar al kliko’s bij horen, mag je deze binnen twee maanden gratis laten vervangen. Lees deze pagina voor alles over afvalcontainers.

Milieustraat

Heb je tijdens de verhuizing (of daarna) te veel afval voor de container? Dan kun je het beste naar de milieustraat gaan om de rommel te dumpen. Vul ‘Gerstdijk 1’ in op je navigatie. De milieustraat is open van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur. Belangrijk: neem een legitimatiebewijs mee waarop staat dat je in Helmond woont, óf post van je nieuwe adres om aan te tonen dat je een inwoner van Helmond bent.

Gemeentebelasting

gemeentebelastingen
Foto: ANP

Je komt er niet onderuit: iedereen moet gemeentelijke belastingen betalen. Het gaat om de riool- en afvalstoffenheffing. Hoeveel is dat precies?

Riool

Hoeveel je betaal aan rioolbelasting, is afhankelijk van hoeveel water je verbruikt. De gemeente krijgt deze gegevens van Brabant Water. Het standaardtarief is €201,72 (prijs in 2020) en dat is voor kleinverbruikers die minder dan 1.200 m3 verbruiken. Gaat er meer water doorheen bij jou thuis? Check hier hoeveel je gaat betalen.

Afvalstoffen

In Helmond hebben we een standaard basistarief voor de afvalheffing. Dat is in 2020 €213,12. Je betaalt automatisch meer belasting als je meerdere of grotere kliko’s hebt. Bereken hier hoeveel je precies kwijt bent.

Hondenbelasting

Als je eigenaar bent van een hond, betaal je ook hondenbelasting. Heb je één hond? Dan betaal je in Helmond om precies te zijn €62,16 per jaar. Voor elke volgende hond kost het je €124,32. Dit zijn de prijzen in 2020.

Meubels kopen

Megafurn
Megafurn. Foto: indebuurt

Oké, door naar de leuke kanten van verhuizen: meubels kopen en je huis inrichten! Hoe tof is het om je nieuwe thuis om te toveren in je eigen paleisje?

Adresjes

Gelukkig hoef je niet ver weg om meubels, woonaccessoires en andere dingen zoals gordijnen te kopen. Check deze lijst voor toffe woonwinkels. Zoek je toch nog iets anders? Bekijk dan dit overzicht in onze Helmondse stadsgids.

Lees ook:

Markt 2009 003

Weet je nog? 7 x de Markt een decennium geleden

Weet je nog hoe Helmond er ruim tien jaar geleden uitzag? Dankzij Google Maps kun je teruggaan in de...
Maxi-Cosi (2)

Wauw: deze producten worden gewoon in Helmond gemaakt

Wedden dat je helemaal trots ben op je stad na het lezen van dit artikel? Want ja, er worden nogal w...
lunchroom-de-keyser-helmond

7 x hier in Helmond kun je lunchen onder de 5 euro

Lunchen, soms is het heerlijk om even geen brood van huis mee te nemen en vanuit je werk een broodje...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.